ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνέλαβαν ηγέτες και βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP

Τουρκία: Συνέλαβαν ηγέτες και βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP
REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Τους συμπροέδρους του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιούκσεκνταγ, καθώς κι άλλους δέκα βουλευτές συνέλαβε η τουρκική αστυνομία σε μια ευρεία επιχείρησή της κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Άγκυρα, αλλά και στο Ντιγιάρμπακιρ, το οποίο λίγες ώρες αργότερα συγκλονίστηκε από μια ισχυρή έκρηξη κοντά στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνται οι συλληφθέντες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα 11 μέλη του HDP συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω της άρνησής τους να δώσουν κατάθεση για εγκλήματα που σχετίζονται με «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Συνολικά είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 13 βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος, ωστόσο οι αστυνομικές Αρχές συνέλαβαν μόνον τους 11 καθώς οι άλλοι δύο βρίσκονται εκτός Τουρκίας, σύμφωνα με πηγή από το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

Λίγες ώρες αργότερα, ο αριθμός των συλληφθέντων αυξήθηκε σε 12, καθώς ο τούρκος βουλευτής Ιμάμ Τασκιέρ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι κρατείται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της τουκικής αστυνομίας.

Είναι ο 12ος βουλευτής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) που συλλαμβάνεται τις τελευταίες ώρες στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικής έρευνας».

2016 11 04T050748Z 932312266 S1BEUKVJTKAA RTRMADP 3 TURKEY SECURITY KURDS

REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η αστυνομία έκανε επιδρομή στα σπίτια των συμπροέδρων του φιλοκουρδικού κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς στην Άγκυρα και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ στο Ντιγιαρμπακίρ.

Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στον λογαριασμό του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στο Facebook, έχουν καταγραφεί οι στιγμές της εισόδου των αστυνομικών στα σπίτια των Ντεμιρτάς και Γιουκσέκνταγ, καθώς και οι αντιδράσεις των οικείων τους.

Τόσο μέσω Facebook, όσο και μέσω Twitter το HDP καλεί τους υποστηρικτές του να είναι περήφανοι και να στείλουν το μήνυμα της νίκης, ενώ καλεί και τη διεθνή κοινότητα «να αντιδράσει εναντίον του πραξικοπήματος του καθεστώτος Ερντογάν».

Ο Ντεμιρτάς σε μήνυμά του θέλησε να καθυσηχάσει τους υποστηρικτές του, τονίζοντας πως ο ίδιος είναι καλά στην υγεία του.

Είχαν προηγηθεί μια σειρά από αναρτήσεις στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook που ενημέρωναν για τις κινήσεις της αστυνομίας ως και τη στιγμή της σύλληψής του.

Εκτός από τα σπίτια των συμπροέδρων του HDP σε Άγκυρα και Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη στη κυρίως κουρδική νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας, η αστυνομία έκανε επιδρομή και στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, με τα στελέχη του HDP που είχαν σπεύσει στα γραφεία να αντιδρούν και να διαπληκτίζονται με τους αστυνομικούς.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η πρόσβαση στο δρόμο που βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία έχει αποκλειστεί από πολλά περιπολικά και εξοπλισμένα αυτοκίνητα.

Μόλις έγιναν γνωστές οι συλλήψεις και η επιδρομή στα γραφεία του κόμματος, υποστηρικτές του HDP βγήκαν στους δρόμους και προσπάθησαν να προσεγγίσουν το κτίριο που στεγάζει τα γραφεία, αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία.

Λίγες ώρες μετά τις συλλήψεις, κι αφού ο Ντεμιρτάς αλλά και το HDP είχαν αναρτήσει στους λογαριασμούς τους σε facebook και Twitter βίντεο από τη στιγμή των συλλήψεων, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπλοκαρίστηκαν στην Τουρκία.

Ωστόσο η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Τουρκία Κάτι Πίρι πρόλαβε να tweetάρει: «Πολύ άσχημα νέα από Τουρκία. Ξανά. Τώρα κρατούνται βουλευτές του HDP».

Σημειώνεται ότι το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του τουρκικού κοινοβουλίου της Τουρκίας, με 59 έδρες σε σύνολο 550. Αν και οι βουλευτές στη Τουρκία συνήθως διατελούν υπό ασυλία, στις αρχές του 2016 έγινε άρση της ασυλίας των βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος.

Η Άγκυρα κατηγορεί το HDP ότι διατηρεί δεσμούς με το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

H κράτηση των μελών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) είναι νόμιμη, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο (TRT), την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωνε "εξαιρετικά ανήσυχη" σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κόμματος HDP, τόνισε πως η σύλληψη των 12 βουλευτών, δεν έχει οποιαδήποτε νομική βάση και είναι καθαρά μια πολιτική επιχείρηση.

Οι συλλήψεις έχουν σκοπό να επιτύχουν αυτό που το κυβερνών κόμμα δεν κατάφερε να κάνει στις κάλπες σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις πέρυσι, όταν το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) εξασφάλισε περισσότερες από πέντε εκατομμύρια ψήφους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του HDP Αϊχάν Μπιλγκέν. Το HDP, το οποίο έχει κουρδικές ρίζες και είναι το τρίτο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα, θα επιδείξει "δημοκρατική αντίδραση" στις συλλήψεις, δήλωσε ο Μπιλγκέν στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή προσπάθεια να προκληθεί εμφύλιος πόλεμος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ