ΚΟΣΜΟΣ

Η πόλη του Μεξικού βυθίζεται τόσο γρήγορα που είναι φαίνεται από το διάστημα

Η πόλη του Μεξικού βυθίζεται τόσο γρήγορα που είναι φαίνεται από το διάστημα

Τα κανάλια Xochimilcol στην Πόλη του Μεξικού

AP Photo/Marco Ugarte

Ορατή από το διάστημα είναι είναι η διαρκής βύθιση της πόλης του Μεξικού, όπως αποκαλύπτουν νέες δορυφορικές εικόνες που δημοσίευσε η NASA. 

Η Πόλη του Μεξικού βυθίζεται κατά περίπου 25 εκατοστά ετησίως, γεγονός που την καθιστά μία από τις μητροπόλεις του πλανήτη που χάνονται με γοργούς ρυθμούς κάτω από το νερό.

Η πόλη που χτίστηκε σε μια αρχαία λίμνη

Μία από τις πιο εκτεταμένες και πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές στον κόσμο, με έκταση περίπου 7.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περίπου 22 εκατομμύρια κατοίκους, η πρωτεύουσα του Μεξικού και οι πόλεις με τις οποίες συνορεύει χτίστηκαν στον πυθμένα μιας αρχαίας λίμνης. Πολλοί δρόμοι στο κέντρο της πόλης ήταν κάποτε κανάλια, μια παράδοση που συνεχίζεται και στις αγροτικές παρυφές, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Η εκτεταμένη άντληση υπόγειων υδάτων και η αστική ανάπτυξη έχουν συρρικνώσει δραματικά τον υδροφόρο ορίζοντα, που έχει ως αποτέλεσμα η Πόλη του Μεξικού να βυθίζεται εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Έτσι, πολλά μνημεία και παλαιότερα ιστορικά κτήρια, όπως ο Μητροπολιτικός Καθεδρικός Ναός, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 1573 έχουν πάρει κλίση.

Mexico, Templo Mayor

Τα ανώμαλα κτήρια και οι χώροι στο Templo Mayor δείχνουν μια πόλη που βυθίζεται

AP Photo/Ross D. Franklin

Ο υδροφόρος ορίζοντας που συρρικνώνεται έχει επίσης συμβάλει σε μια χρόνια κρίση του νερού, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί.

«Προκαλεί ζημιές σε μέρος των κρίσιμων υποδομών της Πόλης του Μεξικού, όπως το μετρό, το αποχετευτικό σύστημα, το νερό, το σύστημα πόσιμου νερού, τις κατοικίες και τους δρόμους» όπως δήλωσε ο Ενρίκε Καμπράλ, ερευνητής που σπουδάζει γεωφυσική στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού. «Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα» τονίζει.

Έχουν «βυθιστεί» 12 μέτρα σε λιγότερο από έναν αιώνα

Ορισμένα μέρη της πόλης βυθίζονται με μέσο ρυθμό δύο εκατοστά το μήνα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της NASA, όπως το αεροδρόμιο και το εμβληματικό μνημείο που είναι γνωστό ως Άγγελος της Ανεξαρτησίας.

Αυτό μεταφράζεται σε ετήσιο ρυθμό καθίζησης περίπου 24 εκατοστών. Σε διάστημα λιγότερο από ένα αιώνα, η καθίζηση έχει ξεπεράσει τα 12 μέτρα, σύμφωνα με τον Καμπράλ.

«Έχουμε μία από τις ταχύτερες ταχύτητες καθίζησης της γης σε ολόκληρο τον κόσμο», όπως δήλωσε.

Οι εκτιμήσεις της NASA βασίζονται σε μετρήσεις που ελήφθησαν μεταξύ Οκτωβρίου του 2025 και Ιανουαρίου του 2026 από έναν δορυφόρο γνωστό ως NISAR, ο οποίος μπορεί να παρακολουθεί τις αλλαγές στην επιφάνεια της Γης σε πραγματικό χρόνο και αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της NASA και του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας.

Ο επιστήμονας του NISAR, Πολ Ρόζεν, δήλωσε ότι καταγράφοντας δεδομένα της Γης από το διάστημα, το έργο «μας λέει επίσης κάτι για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα κάτω από την επιφάνεια».

«Μπορείτε να δείτε το πλήρες μέγεθος του προβλήματος» υπογράμμισε ο ίδιος. Με την πάροδο του χρόνου, η ομάδα ελπίζει να είναι σε θέση να εστιάζει περισσότερο σε συγκεκριμένες περιοχές και κάποια μέρα να λαμβάνει μετρήσεις για κάθε κτήριο ξεχωριστά.

Σύμφωνα με τον Ρόζεν, το εργαλείο αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των συστημάτων συναγερμού, επιτρέποντας στους επιστήμονες να ειδοποιούν τα κράτη για την ανάγκη εκκένωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

«Για να μετριαστεί μακροπρόθεσμα η κατάσταση», είπε ο Καμπράλ, «το πρώτο βήμα είναι απλώς να το κατανοήσουμε».