ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Οι ιρακινές δυνάμεις εισήλθαν στη Μοσούλη

Ιράκ: Οι ιρακινές δυνάμεις εισήλθαν στη Μοσούλη
REUTERS/ ALAA AL-MARJANI

Στους δρόμους της Μοσούλης εισήλθαν την Παρασκευή οι επίλεκτες ιρακινές δυνάμεις, συνεχίζοντας την επιχείρησή τους για την ανακατάληψη της πόλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι μονάδες κατά της τρομοκρατίας (CΤS) προωθήθηκαν στην ανατολική συνοικία Αλ-Καράμα, όπου αντιμετώπισαν πυρά και βόμβες της οργάνωσης, η οποία ελέγχει την πόλη εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο ανακοίνωση του στρατού, οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν έξι περιοχές της ανατολικής Μοσούλης και συγκεκριμένα τις συνοικίες Malayeen, Samah, Khadra, Karkukli, Quds και Karama.

Πυροβολισμοί ακούγονται αδιάκοπα και πληροφορίες από το μέτωπο αναφέρουν πως οι τζιχαντιστές έχουν στήσει οδοφράγματα και έχουν τοποθετήσει βόμβες στους δρόμους για να επιβραδύνουν την προώθηση των ιρακινών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ραβίνα Σαμντασάνι, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους γύρω από τη Μοσούλη, περιλαμβανομένων 50 λιποτακτών και 180 πρώην υπαλλήλων της ιρακινής κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, οι τζιχαντιστές μετέφεραν επίσης 1.600 ανθρώπους από την πόλη Χαμάμ αλ-Αλίλ στην Ταλ Αφάρ, πιθανόν για να τους χρησιμοποιήσουν σαν ανθρώπινες ασπίδες εναντίον αεροπορικών επιδρομών.

Οι μαχητές είπαν στους κατοίκους του Χαμάμ αλ-Αλίλ πως πρέπει να τους παραδώσουν τα παιδιά τους, ιδιαίτερα τα αγόρια άνω των εννέα ετών, σε μια προφανή προσπάθεια στρατολόγησης παιδιών στρατιωτών, είπε η εκπρόσωπος.

Επιπλέον, κρατούν σχεδόν 400 γυναίκες στο Ταλ Αφάρ, Κούρδες, Σιίτισσες και Γιαζίντι, ενώ έχουν πιθανόν σκοτώσει έως 200 ανθρώπους στη Μοσούλη, πρόσθεσε η Σαμντασάνι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ