Ρώσοι ολιγάρχες στρέφονται κατά του Βελγίου για τα παγωμένα κεφάλαια στην Euroclear
Οι δεσμεύσεις ρωσικών κεφαλαίων στο Βέλγιο φαίνεται πως οδηγούν σε ένα νέο κύμα νομικών αντιπαραθέσεων, καθώς ολιγάρχες και επενδυτές στρέφονται κατά του βελγικού κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις οικονομικές εφημερίδες L’Echo και De Tijd, οι προσφυγές επικεντρώνονται στα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό Euroclear, με έδρα τις Βρυξέλλες.
Όπως επιβεβαίωσε η Ομοσπονδιακή Δημόσια Υπηρεσία Οικονομικών, έχουν ήδη κατατεθεί εννέα «γνωστοποιήσεις διαφοράς». Πρόκειται για το αρχικό στάδιο που μπορεί να οδηγήσει σε διεθνή διαιτησία, μια διαδικασία που πραγματοποιείται εκτός των εθνικών δικαστηρίων και επιτρέπει στους προσφεύγοντες να κινηθούν με περιορισμένη δημοσιότητα, μέσω ad hoc διαιτητικών σχημάτων που συγκροτούνται από νομικούς.
Η νομική βάση των προσφυγών εδράζεται σε παλαιότερες διμερείς συμφωνίες προστασίας επενδύσεων που είχε συνάψει η Οικονομική Ένωση Βελγίου-Λουξεμβούργου (BLEU) με τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα, γίνεται επίκληση συμφωνιών του 1989 με τη Σοβιετική Ένωση και του 1998 με το Καζακστάν, με στόχο την παράκαμψη της βελγικής δικαιοσύνης και τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, αναφέρει η ΕΡΤ.
Το ύψος των δεσμευμένων κεφαλαίων είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Από τα 258 δισ. ευρώ ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παγώσει» στο Βέλγιο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων, περίπου 193 δισ. ευρώ σχετίζονται με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. Ωστόσο, σημαντικά ποσά ανήκουν και σε ιδιώτες ή εταιρείες που δεν περιλαμβάνονται σε καταλόγους κυρώσεων, ενώ το ακριβές μέγεθος των απαιτήσεων στις εννέα υποθέσεις παραμένει άγνωστο.
Μέχρι στιγμής, πάνω από 200 προσφυγές έχουν υποβληθεί στο βελγικό Συμβούλιο της Επικρατείας, χωρίς αποτέλεσμα για τους προσφεύγοντες, καθώς οι διαδικασίες έχουν μπλοκαριστεί από το κράτος.
Η στροφή προς τη διεθνή διαιτησία, ωστόσο, ενδέχεται να ανοίξει ένα νέο και πιο αβέβαιο μέτωπο για τις βελγικές αρχές.
Eνοικιαστές και ιδιοκτήτες: Τι αλλάζει για ανείσπρακτα ενοίκια και έξωση με εξώδικο
01:00
Fuel Pass και για Ιούνιο - Ιούλιο: Νέο «πακέτο» έκτακτων παρεμβάσεων ύψους 200 εκατ. ευρώ
00:30
Σενάρια, βραβεία, έργα τέχνης: Στο σφυρί αντικείμενα από τα «Φιλαράκια» που ανήκαν στον Μάθιου Πέρι
23:59
Συρία: Η Δαμασκός ανακοινώνει ότι εξάρθρωσε έναν πυρήνα που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ
23:53