ΚΟΣΜΟΣ

Ρούμπιο: Η επιχείρηση «Επική Οργή» κατά του Ιράν τερματίστηκε - Σε εξέλιξη η «Επιχείρηση Ελευθερία»

Ρούμπιο: Η επιχείρηση «Επική Οργή» κατά του Ιράν τερματίστηκε - Σε εξέλιξη η «Επιχείρηση Ελευθερία»

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αίθουσα ενημέρωσης τύπου James Brady στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, Τρίτη 5 Μαΐου 2026.

AP Photo/Mark Schiefelbein

Η πολεμική επιχείρηση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο εναντίον του Ιράν έχει τελειώσει, δήλωσε οριστικά την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, υπονοώντας ότι η αμερικανική προτεραιότητα τώρα είναι το άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ.

«Η επιχείρηση Επική Οργή, τελείωσε. Όπως ενημέρωσε ο Προεδρος το Κογκρέσο, τελειώσαμε με αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Ρούμπιο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Λευκού Οίκου.

«Είμαστε τώρα σε αυτό την επιχείρηση Ελευθερίας», συνέχισε, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Τραμπ να καθοδηγήσει εμπορικά πλοία μέσω των Στενών του Ορμούζ, σύμφωνα με το CNNi.

Ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα ότι οι εχθροπραξίες εναντίον του Ιράν είχαν «τερματιστεί» καθώς έφτασε σε ένα όριο 60 ημερών που θα απαιτούσε επίσημη άδεια από τους νομοθέτες.

Ο Τραμπ, ωστόσο, δεν έχει αποκλείσει την επανέναρξη μιας εκστρατείας βομβαρδισμών εάν οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν ή το Ιράν παραβιάσει την τρέχουσα εκεχειρία.

Τα ερωτήματα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - συμπεριλαμβανομένου του αποθέματος ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού - θα επιλυθούν μέσω συνομιλιών, δήλωσε ο Ρούμπιο.

«Όσον αφορά μια διαπραγμάτευση, νομίζω ότι ο πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας δεν πρέπει να είναι μόνο ο εμπλουτισμός, αλλά και το τι συμβαίνει με αυτό το υλικό που βρίσκεται κάπου πολύ βαθιά», είπε.

«Δεν θέλω να θέσω σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις, αλλά αρκεί να πω ότι ο πρόεδρος και ολόκληρη η ομάδα γνωρίζουν την κεντρική σημασία αυτού του ζητήματος και ότι αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», είπε.

«Αμυντική επιχείρηση» ο ναυτικός αποκλεισμός

Xαρακτήρισε την στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στο Ιράν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας ως «αμυντική επιχείρηση», καθώς ο ναυτικός αποκλεισμός συνεχίζεται και οι ΗΠΑ δήλωσαν τη Δευτέρα ότι κατέρριψαν πολλά ιρανικά σκάφη.

«Δεν πρόκειται για επιθετική επιχείρηση. Πρόκειται για αμυντική επιχείρηση. Αυτό σημαίνει πολύ απλό: Δεν υπάρχουν πυροβολισμοί εκτός αν μας πυροβολήσουν πρώτοι», δήλωσε ο Ρούμπιο.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε κάποιο ταχύπλοο να φτάσουν στα πλοίο και να τα πυροβολήσουν. Θα απαντήσουμε σε αυτό. Και έχουμε σημειώσει επιτυχία», πρόσθεσε ο Ρούμπιο.

Ο Ρούμπιο περιέγραψε το «Project Freedom», που στοχεύει στην ασφαλή καθοδήγηση εμπορικών πλοίων μέσω των Στενών του Ορμούζ, ως «προστατευτική φούσκα» και το «πρώτο βήμα» προς το πλήρες άνοιγμα της κρίσιμης πλωτής οδού.

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα προς το άνοιγμα του στενού και την ολοκλήρωση του έσχατου, ενεργού οικονομικού εμπρησμού αυτού του καθεστώτος», είπε.

Σήμερα είναι η πρώτη φορά που ο Ρούμπιο πραγματοποιεί την ενημέρωση, καθώς η εκρπόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολίν Λίβιτ, βρίσκεται σε άδεια μητρότητας.

Δέκα ναυτικοί νεκροί στο Ορμούζ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι περίπου 23.000 ναυτικοί έχουν εγκλωβιστεί στον Περσικό Κόλπο και έχουν ουσιαστικά «αφεθεί στην τύχη τους», καθώς το Ιράν στραγγαλίζει τη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Ορμούζ.

«Είναι εύκολοι στόχοι, απομονωμένοι, πεινασμένοι και ευάλωτοι», δήλωσε ο Ρούμπιο. «Τουλάχιστον 10 ναυτικοί έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους εξαιτίας αυτής της κατάστασης».

Πρόσθεσε ότι οι ναυτικοί προέρχονται από 87 χώρες και είναι αθώοι, καθώς δεν εμπλέκονται στον πόλεμο.

«Είναι σίγουρα εγκληματικό, αλλά και απελπισμένη και καταστροφική κίνηση ο αποκλεισμός του Στενού του Ορμούζ», ανέφερε.

Δεν πρέπει να κανονικοποιηθεί ο έλεγχος του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ

Marco Rubio

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο μιλάει σε δημοσιογράφους στην αίθουσα ενημέρωσης τύπου James Brady στον Λευκό Οίκο, Τρίτη 5 Μαΐου 2026, στην Ουάσινγκτον.

AP Photo/Jacquelyn Martin

Ο έλεγχος του Ιράν στο Στενό του Ορμούζ δεν πρέπει να κανονικοποιηθεί, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ καθώς επέκρινε την Τεχεράνη για τον αποκλεισμό της κρίσιμης πλωτής οδού και για την προσπάθεια να αναγκάσει άλλα έθνη να πληρώσουν για τη διέλευση από το στενό, σύμφωνα με το CNNi.

«Προσπαθούν να το κάνουν αυτό μια νέα κανονικότητα», δήλωσε ο Ρούμπιο στον Λευκό Οίκο. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε ποτέ να τους επιτρέψουμε να ομαλοποιήσουν το γεγονός ότι μπορούν να ανατινάζουν εμπορικά πλοία και να τοποθετούν νάρκες στο νερό».

Επίσης, άσκησε πιέσεις για να λειτουργήσει το στενό όπως λειτουργούσε πριν από τον πόλεμο.

«Προτιμούμε αυτά τα στενά να ανοίξουν με τον τρόπο που υποτίθεται ότι πρέπει να ανοίξουν, πίσω στον τρόπο που ήταν», δήλωσε ο Ρούμπιο.

Το Ιράν θα «κρατούσε τον κόσμο όμηρο» με ένα πυρηνικό όπλο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι το Ιράν θα «κρατούσε τον κόσμο όμηρο» με ένα πυρηνικό όπλο και ότι «κάποιος πρέπει να κάνει κάτι γι' αυτό».

«Θα έκαναν ακριβώς στον κόσμο με ένα πυρηνικό όπλο αυτό που κάνουν τώρα με το [Στενό του Ορμούζ]», δήλωσε ο Ρούμπιο στους δημοσιογράφους σύμφωνα με το CNNi.

Ο Ρούμπιο δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί «αινιγματικό» το γεγονός ότι «κανείς δεν μπορεί να το δει αυτό ως ένα απαράδεκτο αποτέλεσμα και έναν απαράδεκτο κίνδυνο».

«Αυτή τη στιγμή, δεν θα υπάρξει ποτέ συμφωνία εκτός αν συμφωνήσουν ότι δεν θα υπάρχουν πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι διατεθειμένο να διαπραγματευτεί το Ιράν

Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ εργάζονται για να αποκτήσουν «κάποιο επίπεδο κατανόησης» σχετικά με τα θέματα για τα οποία η Τεχεράνη είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί - και μια συμφωνία, τουλάχιστον στην αρχή, μπορεί απλώς να περιλαμβάνει σημεία κατανόησης υψηλού επιπέδου.

«Δεν χρειάζεται να έχουμε την πραγματική συμφωνία γραπτή», είπε ο Ρούμπιο, προσθέτοντας, «αλλά πρέπει να έχουμε μια διπλωματική λύση που να είναι πολύ σαφής σχετικά με τα θέματα για τα οποία είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν και την έκταση και τις παραχωρήσεις που είναι διατεθειμένοι να κάνουν εξαρχής, προκειμένου να αξίζουν τον κόπο αυτές οι συνομιλίες».

Ο Ρούμπιο είπε ότι παρόλο που το Ιράν «πάντα έλεγε ότι δεν θέλει πυρηνικά όπλα... απλώς δεν το εννοεί».

Κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι «κάνει όλα όσα κάνει μια χώρα αν «θέλει ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων». Σημείωσε την προσπάθεια του Ιράν να καινοτομήσει σε «πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς» και την κατασκευή υπόγειων φυγοκεντρητών για δραστηριότητες εμπλουτισμού.

Ο Ρούμπιο είπε ότι η Τεχεράνη έχει τώρα την ευκαιρία να «καταστήσει σαφές» ότι δεν θέλει πυρηνικά όπλα.

Ο Ρούμπιο: Άλλες χώρες είναι πρόθυμες να βοηθήσουν στο «Σχέδιο Ελευθερία» - Δεν τις κατονομάζει

Σύμφωνα με το CNNi, ο Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι πολλές χώρες έχουν εκφράσει την προθυμία τους, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, να υποστηρίξουν το «Project Freedom», αλλά αρνήθηκε να κατονομάσει ποιες χώρες.

«Πολλές χώρες έχουν πει ότι πρέπει να κάνουμε κάτι γι' αυτό και να το διορθώσουμε», δήλωσε ο Ρούμπιο σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο όταν πιέστηκε να σχολιάσει πόσες χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια και ποιες δυνατότητες θα μπορούσαν να παράσχουν.

«Πολλές χώρες έχουν απομείνει να κάνουν κάτι γι' αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι δεν έχουν όλες ναυτικό και μερικές που έχουν «λένε, "Ω, θα συμμετάσχουμε, αλλά θα συμμετάσχουμε αφού τελειώσει"».

Ο Ρούμπιο πρότεινε ότι ορισμένα έθνη μπορεί να συνεισφέρουν με λιγότερο ορατούς τρόπους, αλλά τόνισε την ευαισθησία της αποκάλυψης λεπτομερειών.

«Αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν, μοναδικοί τρόποι με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν. Και δεν θέλω να μπω σε ποιες είναι αυτές οι χώρες, για προφανείς λόγους», είπε.

Ο Ρούμπιο τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης.

«Δεν θέλω να σας παραπλανήσω, η κύρια ευθύνη για αυτό το Σχέδιο Ελευθερίας βαρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή είμαστε η μόνη χώρα που μπορεί να προβάλει ισχύ σε αυτό το μέρος του κόσμου με τον τρόπο που το κάνουμε τώρα», είπε.

«Αυτή είναι μια χάρη προς τον κόσμο επειδή τα πλοία τους είναι αυτά που έχουν μείνει ακινητοποιημένα».