Για «καλές συνομιλίες» κάνει λόγο ο Τραμπ- Δεν δίνει προθεσμία για την κατάληξη συμφωνίας με το Ιράν
Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διπλωματικές διεργασίες, προκειμένου οι ΗΠΑ και το Ιράν να πλησιάσουν σε μια συμφωνία με βάση ένα μονοσέλιδο μνημόνιο που στοχεύει στον τερματισμό του πολέμου.
Το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), ο Ντόναλντ Τραμπ με νέα δήλωσή του, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν «πολύ καλές συνομιλίες» με το Ιράν τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά ότι «δεν υπάρχει ποτέ προθεσμία» για το πότε αναμένει να λάβει απάντηση από την Τεχεράνη σχετικά με την πρόταση των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου.
«Είμαστε σε καλή κατάσταση», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο την Τετάρτη.
«Τώρα τα πάμε καλά και πρέπει να πάρουμε αυτό που πρέπει. Αν δεν το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα παραπέρα. Αλλά με αυτό που ειπώθηκε, θέλουν να κάνουν μια συμφωνία. Είναι πολύ πιθανό να κάνουμε μια συμφωνία», ανέφερε.
Ο Τραμπ ισχυρίστηκε επίσης για άλλη μια φορά ότι το Ιράν έχει συμφωνήσει με την κύρια απαίτησή του να μην διαθέτει πυρηνικά όπλα.
«Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικό όπλο, και δεν θα το αποκτήσει, και έχει συμφωνήσει σε αυτό, μεταξύ άλλων», δήλωσε ο Τραμπ.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν και ένας από τους διαπραγματευτές σε προηγούμενες συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο Πακιστάν, Μοχάμεντ Γκαλίμπαφ, προειδοποίησε τους Ιρανούς για έναν δύσκολο δρόμο μπροστά τους σε μια σειρά ηχητικών μηνυμάτων που δημοσιεύτηκαν από κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πραγματοποιεί συνομιλίες με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να κατανοήσει καλύτερα τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, σύμφωνα με ισραηλινή πηγή. Το Ισραήλ ανησυχεί για πιθανές παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής από τις ΗΠΑ,
Τι προβλέπει το μνημόνιο
Το μονοσέλιδο μνημόνιο θα κηρύσσει το τέλος της σύγκρουσης και θα ενεργοποιεί μια περίοδο 30 ημερών για την επίλυση των πυρηνικών απαιτήσεων, την αποδέσμευση των ιρανικών περιουσιακών στοιχείων και τη διαπραγμάτευση της ασφάλειας στο Στενό του Ορμούζ, δήλωσε ένα άτομο που γνωρίζει το CNNi.
Το Ιράν εξακολουθεί να εξετάζει την τελευταία πρόταση των ΗΠΑ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγκάι σε συνεντεύξεις με ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Η Τεχεράνη θα μεταφέρει την απάντησή της στους Πακιστανούς μεσολαβητές, είπε.
Οι όροι μιας πιθανής συμφωνίας με το Ιράν θα περιλαμβάνουν την αποστολή από την Τεχεράνη του αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου στις ΗΠΑ και τη δέσμευση να μην λειτουργεί τις υπόγειες εγκαταστάσεις της, δήλωσε ο Τραμπ στο PBS News.
Οι ΗΠΑ χτύπησαν ιρανικό τάνκερ που κατευθυνόταν σε λιμάνι του Ιράν
Μέσα σε αυτό το κλίμα, έρχεται και η ανακοίνωση της Διακλαδικής Διοίκησης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμερων, υπεύθυνης για την Μέση Αντολή, (CENTCOM, Κεντρική Διοίκηση ) ότι αμερικανικές δυνάμεις παρακολούθησαν το δεξαμενόπλοιο «Hasna» καθώς έπλεε σε διεθνή ύδατα με προορισμό ιρανικό λιμάνι στον Κόλπο του Ομάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αμερικανικές δυνάμεις απηύθυναν πολλαπλές προειδοποιήσεις στο πλοίο με ιρανική σημαία, ενημερώνοντάς το ότι παραβιάζει τον αμερικανικό αποκλεισμό.
Όπως αναφέρει η CENTCOM, αφού το πλήρωμα του «Hasna» δεν συμμορφώθηκε με τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, αμερικανικές δυνάμεις αχρήστευσαν το πηδάλιο του δεξαμενόπλοιου, πυροβολώντας με το πυροβόλο των 20 χιλιοστών μαχητικού F/A-18 Super Hornet του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο απονηώθηκε από το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln. Το πλοίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν συνεχίζει πλέον την πορεία του προς το Ιράν.
Τα βλέμματα στο Πεκίνο

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι
Telegram channel of the Iranian Foreign Minister via APΤο ουσιαστικό κλείσιμο του στενού από το Ιράν έχει εκτοξεύσει τις τιμές των καυσίμων, έχει κλονίσει την παγκόσμια οικονομία και έχει ασκήσει τεράστια οικονομική πίεση σε χώρες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων δυνάμεων όπως η Κίνα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας ζήτησε μια συνολική εκεχειρία την Τετάρτη μετά από συνάντηση στο Πεκίνο με τον ανώτατο απεσταλμένο του Ιράν. Ο Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι η χώρα του ήταν «βαθιά αναστατωμένη» από τη σύγκρουση.
Οι στενοί οικονομικοί και πολιτικοί δεσμοί της Κίνας με την Τεχεράνη της δίνουν μια μοναδική θέση επιρροής. Η κυβέρνηση Τραμπ πιέζει την Κίνα να χρησιμοποιήσει αυτή τη σχέση για να παροτρύνει την Ισλαμική Δημοκρατία να ανοίξει το στενό.
Η επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί στην Κίνα ήταν η πρώτη του από την έναρξη του πολέμου.
Η άφιξή του πραγματοποιήθηκε πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Τραμπ στο Πεκίνο για μια σύνοδο κορυφής υψηλού προφίλ στις 14 και 15 Μαΐου με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Το ταξίδι θα είναι το πρώτο του Τραμπ στην Κίνα κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του και το πρώτο ενός προέδρου των ΗΠΑ από τότε που ο Τραμπ την επισκέφθηκε το 2017.
«Πιστεύουμε ότι μια συνολική εκεχειρία είναι επειγόντως απαραίτητη, ότι η επανάληψη των εχθροπραξιών δεν είναι αποδεκτή και ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμείνουμε αφοσιωμένοι στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Γουάνγκ κατά την συνάντηση με τον Αραγτσί.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η σύγκρουση «δεν έχει προκαλέσει μόνο σοβαρές απώλειες στον ιρανικό λαό, αλλά είχε και σοβαρό αντίκτυπο στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Πεκίνο θα επαναλάβει την ανάγκη το Ιράν να απελευθερώσει τον έλεγχο του στα στενά.
Μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η Κίνα εκτιμά τη δέσμευση του Ιράν να μην επιδιώξει πυρηνικά όπλα, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει το «νόμιμο δικαίωμά του στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Haaretz: Οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ απορρίπτουν τη συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ο Τραμπ δεν πρόκειται να βιαστεί να συνάψει μια κακή συμφωνία με το Ιράν
Τραμπ: Πιθανή η συμφωνία με το Ιράν - Πολύ καλές οι συνομιλίες το τελευταίο 24ωρο
SPONSORED
Φορολογικές Δηλώσεις 2026: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής
01:00
Ποιες οι νέες προθεσμίες που δόθηκαν για τα Προγράμματα «Εξοικονομώ»
00:30
EANA: Τα πρακτορεία ειδήσεων ζητούν ισχυρότερη προστασία απέναντι στην παραπληροφόρηση
23:59
Τουλάχιστον πέντε νεκροί εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων στη Γάζα
23:53