ΚΟΣΜΟΣ

Βιρμανία: Συντριπτική εκλογική νίκη για την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης

Βιρμανία: Συντριπτική εκλογική νίκη για την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης
REUTERS/Jorge Silva

Άνεμος δημοκρατικής μεταστροφής πνέει από το πρωί της Δευτέρας στη Βιρμανία καθώς τα αρχικά αποτελέσματα των εθνικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες, που επιτρέπουν την πλέον ελεύθερη έκφραση των πολιτών εδώ και τουλάχιστον μια ολόκληρη γενιά, δείχνουν ευρεία επικράτηση της βιρμανικής αντιπολίτευσης.

Όπως μεταδίδει το CNN, εκατομμύρια πολίτες της χώρας νοτιανατολικής Ασίας προσμένουν τα επίσημα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν πολιτική στροφή μετά από δεκαετίες στρατιωτικής χούντας.

Η νίκη μάλιστα του Εθνικού Συνδέσμου για την Δημοκρατία της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως ευρεία ενώ ήδη ο ασκών την προεδρία του κυβερνώντος κόμματος παραδέχθηκε την ήττα του, δηλώνοντας ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των πρώτων ελεύθερων βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται στη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και τις επισημάνσεις τις εκλογικής επιτροπής, το αντιπολιτευόμενο κόμμα έχει κερδίσει 35 από τις 36 έδρες στο κάτω νομοθετικό σώμα του εθνικού κοινοβουλίου. Αργότερα ανακοίνωσε ότι σε εθνικό επίπεδο έχει κερδίσει πάνω από το 70% των εδρών

"Νομίζω ότι οι πολίτες έχουν ήδη μια ιδέα των αποτελεσμάτων, ακόμα κι αν δεν λέω τίποτα", δήλωσε η Αούνγκ Σαν Σούου Κίι απευθυνόμενη στο κοινό που συγκεντρώθηκε έξω από την έδρα του κόμματος, στο κέντρο της Ρανγκούν.

Το πλήθος κυριολεκτικά παραληρούσε χθες το βράδυ κρατώντας και ανεμίζοντας σημαίες του κόμματος και φορώντας μπλουζάκια με τη φιγούρα της Σούου Κίι, αναμένοντας μια μεγάλη εκλογική νίκη.

Πηγή: Reuters/Jorge Silva

Αναμονή για τις απομακρυσμένες περιοχές, φόβοι για νόθευση

Ξεκάθαρη εικόνα των αποτελεσμάτων και του εύρους της επικράτησης της αντιπολίτευσης θα διαμορφωθεί, όταν συμπεριληφθούν αποτελέσματα από απομακρυσμένες περιοχές με φτωχές υποδομές, μεταδίδει το CNN, όπου ωστόσο στελέχη του NDL θεωρούν ότι θα γίνουν απόπειρες νόθευσης τους. Τα αποτελέσματα ενδεχομένως απαιτηθεί αρκετές μέρες για να ανακοινωθούν.

Η ιστορική εκλογική αναμέτρηση θεωρείται κομβικής σημασία για να διαφανεί ο βαθμός προθυμίας του στρατού της Μιανμάρ να αφήσει τη χώρα να βαδίσει σε δρόμο προς πλήρη δημοκρατία.

Άλλωστε, οι αλλαγές που αναγγέλθηκαν από τον πρόεδρο Τέιν Σέιν από το 2011 συνέβαλαν αποφασιστικά στον περιορισμό της διεθνούς απομόνωσης της χώρας καθώς ήρθησαν κυρώσεις από δυτικά κράτη ενώ αυξήθηκαν οι ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Πρόσφατα, ωστόσο, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων απηύθυναν προειδοποιήσεις σχετικά με πολιτικά κινητοποιούμενες συλλήψεις αλλά και με διακρίσεις εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι μια από τις μειονότητες που υφίστανται τις περισσότερες διώξεις στον κόσμο.

Ο βαθμός ελευθερίας και δικαιοσύνης στη διενέργεια των εκλογών παραμένει ωστόσο ένα ερωτηματικό, με την βραβευμένη με Νόμπελ, Σούου Κίι να εκφράζει την ανησυχία της την περασμένη εβδομάδα κάνοντας λόγο για παρατυπίες αλλά και εκφοβισμούς πριν την ψηφοφορία.

Στη μνήμη άλλωστε αρκετών βρίσκεται η τελευταία φορά που το κόμμα της συμμετείχε σε βουλευτικές εκλογές, το 1990, όταν και εθεωρείτο ευρέως ότι είχε κερδίσει. Ωστόσο οι στρατιωτικοί της χούντας ακύρωσαν τα αποτελέσματα και την έθεσαν μαζί πολλούς από τους συνεργάτες της υπό κράτηση.

Αλλά και τη δεύτερη φορά που το κόμμα της κατήλθε στον εκλογικό στίβο, στις ενδιάμεσες εκλογές του 2012, έλαβε το 52,5% της εθνικής ψήφου, ένδειξη της τάσεως του εκλογικού σώματος να την προκρίνουν ως ηγέτιδα.

Η Σούου Κίι, κόρη ενός ανεξάρτητου ηγέτη, πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της τις επόμενες δυο δεκαετίες ούσα κρατούμενη, αλλά και ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο δημοκρατίας και η πιο δημοφιλής πολιτικός της Βιρμανίας.

"Καπαρωμένο" το 25% των εδρών από στρατό

Ο Τέιν Σίεν έχει υποσχεθεί ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής αλλά το σύστημα έχει ήδη ρυθμιστεί ισχυρά υπέρ του στρατεύματος που θα διορίσει το 25% των βουλευτών στα δυο σώματα του κοινοβουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι το αντιπολιτευόμενο NLD θα χρειαστεί να κερδίσει περισσότερα από τα 2/3 των υπόλοιπων εδρών σε κάθε σώμα για να διασφαλίσει τις πλειοψηφίες.

Οι εκλογές του 2010 στη χώρα είχαν μποϊκοταριστεί από τον Εθνικό Σύνδεμο για τη Δημοκρατία, ωστόσο αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής -που μίλησε στο CNN- τόνισε ότι οι χθεσινές εκλογές διεξήχθησαν πολύ καλύτερα καθώς προσήλθε πολύς περισσότερος κόσμος λόγω ύπαρξης περισσότερης διαφάνειας.

Μόλις ανακοινωθούν και επισήμως τα αποτελέσματα, οι βουλευτές θα ξεκινήσουν την περίπλοκη διαδικασία επιλογής προέδρου ενώ ο στρατός διαθέτει το δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε συνταγματική αλλαγή.

Από τη διαδικασία εκλογής προέδρου έχει αποκλειστεί η Σούου Κίι από το Σύνταγμα των στρατιωτικών που απαγορεύει σε οποιονδήποτε με οικογενειακά μέλη στο εξωτερικό να ηγηθεί κορυφαίων αξιωμάτων. Η Σούου Κίι έχει δυο γιους με βρετανικά διαβατήρια. Είπε ωστόσο την περασμένη εβδομάδα ότι εφόσον κερδίσει τις εκλογές το κόμμα της, θα είναι "πάνω από τον πρόεδρο".

Συγχαρητήρια Κέρι με... αστερίσκους

Ο Τζον Κέρι -παρά τις ενδείξεις για πολιτικούς ελιγμούς- ήδη έστειλε τα συγχαρητήριά του στη Μιανμάρ για τη διενέργεια των εκλογών.

Υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του πως "εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη χώρα, πολλοί εκ των οποίων ψήφισαν για πρώτη φορά, εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και προχώρησαν ένα βήμα πιο κοντά σε μια δημοκρατία που σέβεται τα δικαιώματα όλων, μια απόδειξη του κουράγιου και των θυσιών που επέδειξε ο λαός της Μιανμάρ στη διάρκεια πολλών δεκαετιών".

Έσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι οι εκλογές "δεν ήταν τέλειες" και πως υπάρχουν "σημαντικά διαρθρωτικά και συστημικά προβλήματα στη συνειδητοποίηση μιας πλήρως δημοκρατικής και λαϊκής κυβέρνησης".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ