Σύψας: Δεν υπάρχει φάρμακο και εμβόλιο κατά του χανταϊού - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Την ανάγκη απομόνωσης όσων έχουν εκτεθεί στον χανταϊό επεσήμανε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, τονίζοντας ότι οι υγειονομικές αρχές πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να διαχειριστούν τις περιπτώσεις έκθεσης στον ιό.
Ο κ. Σύψας έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φάρμακο και εμβόλιο κατά του χανταϊού.
Όπως έχει γίνει γνωστό, ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη εμβολίου κατά του συγκεκριμένου ιού από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bath της Βρετανίας. Το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί εργαστηριακά και σε ζωικούς οργανισμούς, έχοντας αποδώσει εξαιρετικές ανοσολογικές αποκρίσεις, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι η μετάδοση του συγκεκριμένου ιού δεν είναι τόσο εύκολη όσο αυτή του κορωνοϊού, γεγονός που απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση των επαφών. Η έγκαιρη απομόνωση μπορεί να συμβάλει στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στην πρόληψη πιθανών κρουσμάτων.
Πώς μεταδίδεται
Ο λοιμωξιολόγος ενημέρωσε πως ο χανταϊός «είναι ένας ιός που εκκρίνεται από τα περιττώματα των ποντικών, στη συνέχεια εισέρχεται στο έδαφος και εκεί μετατρέπεται σε μία σκόνη την οποία εισπνέουν οι άνθρωποι».
Όπως σημείωσε ο κ. Σύψας, οι άνθρωποι που εκτίθενται στην Ελλάδα είναι εκείνοι που εργάζονται σε υπόγεια, ως κυνηγοί ή δασοκόμοι. «Είχαμε μία εισροή κρουσμάτων στην Ήπειρο το 1985 με περίπου 10 κρούσματα και κατά καιρούς έχουμε ένα-δύο κρούσματα» όπως ενημέρωσε.
Παράλληλα, σημείωσε πως ο χανταϊός που έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα «έχει πολύ μικρότερη θνητότητα, που φτάνει το 10% και έχει διαφορετική κλινική εικόνα».
SPONSORED
Πέθανε σε ηλικία 104 ετών ο κορυφαίος Γάλλος κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Εντγκάρ Μορέν
13:16
Θεσσαλονίκη: Ανθρωποκτονία από πρόθεση ασκήθηκε στον 38χρονο που σκότωσε τον πρώην πεθερό του
13:06
Κρήτη: Απολογούνται η 25χρονη και ο σύντροφος της για την κακοποίηση του 3,5 ετών παιδιού της
12:57
Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων του Αγίου Πνεύματος: Αυξημένη κίνηση σε λιμάνια, ΚΤΕΛ και διόδια
12:47