ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Προφυλακιστέοι εννιά δημοσιογράφοι της Cumhuriyet

Τουρκία: Προφυλακιστέοι εννιά δημοσιογράφοι της Cumhuriyet
REUTERS/ MURAD SEZER

Την προφυλάκιση των 9 από τους 13 συλληφθέντες δημοσιογράφους της εφημερίδας Cumhuriyet –μεταξύ των οποίων και ο γενικός διευθυντής της Murat Sabuncu- αποφάσισε το δικαστήριο στο οποίο παραπέμφθηκαν από τον εισαγγελέα.

Το δικαστήριο αποφυλάκισε δύο δημοσιογράφους, επιβάλλοντάς τους απαγόρευση εξόδου από την χώρα. Αμέσως μετά την αποφυλάκισή τους, οι δύο δημοσιογράφοι πήγαν στους συναδέλφους τους που έχουν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση μπροστά στην εφημερίδα, όπου τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.

Δύο ακόμη αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν.

«Εννέα συνάδελφοι μας είναι μέσα. Θα προφυλακιστούν. Εγώ είμαι σεσημασμένος υπόδικος δημοσιογράφος. Θα σας πω τι είπε ο γενικός διευθυντής: “Σκύβουμε με σεβασμό μπροστά στο λαό και τους αναγνώστες μας. Αλλά σε κανέναν άλλον”. Κι έτσι έγινε», δήλωσε ο αρθρογράφος της εφημερίδας Aydin Engin, ο οποίος είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σαν δημοσιογράφος και μετά το πραξικόπημα του 1980.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε έρευνες στα σπίτια των στελεχών της διεύθυνσης αλλά και των δημοσιογράφων της εφημερίδας, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Η Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι διέταξε τις συλλήψεις γιατί οι κατηγορούμενοι, παρ' οτι δεν είναι μέλη της Οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν -τον οποίο η κυβέρνηση κατηγορεί ως υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος- διέπραξαν εγκληματικές πράξεις υπέρ αυτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ