ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΟΣΜΟΣ

Θουκυδίδης, αρκουδάκια και η Ταϊβάν στην κατάψυξη

Θουκυδίδης, αρκουδάκια και η Ταϊβάν στην κατάψυξη

Ο Ίλον Μασκ με τον γιο του στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ

Go Nakamura/Pool Photo via AP

Το ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα είναι κομβικής σημασίας για τις σχέσεις των δύο ισχυρότερων χωρών που πλανήτη που ακροβατεί ανάμεσα σε αγκαλιές, απειλές και επαναπροσεγγίσεις.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ικανοποιημένος γιατί συμφώνησε με τον Κινέζο ομόλογο του ότι αφενός μεν τα στενά του Ορμούζ πρέπει να είναι ανοιχτά, αφετέρου ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά. Αυτά τουλάχιστον καταγράφονται από τις πληροφορίες και τις δηλώσεις.

Κάπου ανάμεσα στο διάλογο των δύο ηγετών βρέθηκε και ο … Θουκυδίδης και η παγίδα του. Ο Σι θέλοντας να πείσει τον Τραμπ ότι δεν πρέπει οι δύο χώρες να βρεθούν απέναντι η μία στην άλλη και να διαψεύσουν τον μεγάλο Έλληνα ιστορικό που προέβλεπε ότι δύο η σύγκρουση μεταξύ δύο ισχυρών πόλων είναι αναπόφευκτη.

Και αυτό το είπε χωρίς να συμβουλευτεί καν τον Άδωνη Γεωργιάδη που πίνει νερό στο όνομα του Θουκυδίδη.

Παρών στην επίσκεψη Τραμπ ήταν και ο Ίλον Μασκ ο οποίος έκανε μία από τις κατά συνήθειο μη αναμενόμενες εμφανίσεις εμφανιζόμενος με τον γιό του, με όχι και τόσο συμβατικό όνομα X Æ A-Xii να βολτάρει με τσάντα αρκουδάκι στα κυβερνητικά κτήρια.

Ο Μασκ δεν έκανε καμία αναφορά στον Θουκυδίδη, αλλά καθώς του αρέσουν τα έπη στράφηκε κατά του Κρίστοφερ Νόλαν με την μαύρη «Ωραία Ελένη» και απεφάνθη ότι «προσβάλλει τους Έλληνες, ατιμάζει τον Όμηρο».

Και μπορεί η επίσκεψη να κινήθηκε σε ένα μεγάλο μέρος της ανάμεσα στο σόου προέδρου και συνοδών και αρχαιομάθειας, το θέμα- αγκάθι για το καλό όλων τοποθετήθηκε με ιδιαίτερη επιμέλεια- κυρίως από τους αμερικανούς- στην… κατάψυξη