ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Καμπανάκι για Τύπο και Δικαιοσύνη στην Τουρκία

Ε.Ε.: Καμπανάκι για Τύπο και Δικαιοσύνη στην Τουρκία
Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS (φωτογραφία αρχείου)

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Τουρκία κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung καταγράφει «σημαντική υποχώρηση» στην ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. Επισημαίνει δε ότι οι νομικές αποφάσεις που αφορούν στην εθνική ασφάλεια και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας επιβάλλονται «επιλεκτικά ή και τυχαία».

Στην έκθεση, που θα δημοσιευθεί την προσεχή Τετάρτη, τονίζεται ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες τόσο για πολλούς Τούρκους δημοσιογράφους που έχουν συλληφθεί όσο και για τα μέσα ενημέρωσης που έχουν κλείσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, περισσότεροι από 110.000 δικαστές, δάσκαλοι, αστυνομικοί και δημόσιοι λειτουργοί έχουν συλληφθεί ή έχουν παυθεί στο πλαίσιο προσπάθειας να φιμωθεί κάθε νόμιμη αντιπολίτευση.

Η ένωση Τούρκων δημοσιογράφων καταγγέλλει ότι περίπου 170 εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικοί σταθμοί και πρακτορεία ειδήσεων έχουν κλείσει. Επίσης, 2.500 δημοσιογράφοι έχουν μείνει άνεργοι.

Παράλληλα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ότι υπάρχει υποχώρηση και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, εξηγώντας ότι το ένα πέμπτο των δικαστών και των εισαγγελέων έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους μετά το πραξικόπημα.

Τα στοιχεία της έκθεσης δημοσιεύονται λίγο μετά τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος είπε ότι η Άγκυρα απομακρύνεται από δημοκρατικές αξίες και από την σύναψη στενότερων σχέσεων με την Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ