ΚΟΣΜΟΣ

Συλλήψεις στο Κόσοβο για στρατολόγηση ατόμων για το Ισλαμικό Κράτος

Συλλήψεις στο Κόσοβο για στρατολόγηση ατόμων για το Ισλαμικό Κράτος

Επτά άνδρες που συνελήφθησαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας με την υποψία ότι ήταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους σχεδίαζαν επιθέσεις στα Βαλκάνια και λάμβαναν οδηγίες από άλλους τζιχαντιστές στη Συρία, ανακοίνωσαν σήμερα οι εισαγγελικές αρχές του Κοσόβου.

Αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνέλαβαν την Παρασκευή τους επτά άνδρες, σε τρεις διαφορετικές πόλεις. Όλοι τους προφυλακίστηκαν για διάστημα 30 ημερών, ενόσω συνεχίζονται οι έρευνες.

Οι επτά άνδρες είχαν επαφές με άλλα πρόσωπα σε γειτονικές χώρες, όπως στην ΠΓΔΜ και την Αλβανία ενώ άλλοι ύποπτοι διαφεύγουν, σύμφωνα με ένα έγγραφο των εισαγγελικών αρχών.

Στο Κόσοβο δεν έχει σημειωθεί καμία επίθεση τζιχαντιστών όμως τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχουν συλληφθεί ή έχουν ξεκινήσει έρευνες σε βάρος τους. Εκτιμάται ότι περίπου 300 Κοσοβάροι έχουν φύγει για να πολεμήσουν με το ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι επτά ήρθαν σε επαφή τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο με ένα μέλος του ΙΚ, τον Λαβντρίμ Μουχαξέρι, τον αυτοαποκαλούμενο "διοικητή των Αλβανών στη Συρία και Ιράκ". Φέρεται μάλιστα ότι αυτός τους έδωσε οδηγίες για να διαπράξουν επιθέσεις.

"Προετοίμαζαν επιθέσεις στα Βαλκάνια αλλά κυρίως στο Κόσοβο. Σχεδίαζαν να επιτεθούν σε διάφορα κτίρια" ανέφερε η εισαγγελία.

Η ομάδα αυτή ήθελε να ιδρύσει ένα τοπικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους. Ένας από τους άνδρες πολέμησε στο παρελθόν στη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ