ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Στην τελική ευθεία με «εγκλεισμό» στην Ελβετία

Κυπριακό: Στην τελική ευθεία με «εγκλεισμό» στην Ελβετία

Μία από τις σημαντικότερες εβδομάδες στην ιστορία του Κυπριακού προβλήματος ξεκινάει σήμερα καθώς ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί βρίσκονται στο Mont Pelerin της Ελβετίας όπου μέχρι την Παρασκευή θα συζητήσουν κυρίως το δύσκολο θέμα του εδαφικού.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι δύο ηγέτες θα επικεντρωθούν στο εδαφικό ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθούν κι άλλα δύσκολα θέματα, όπως αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων αλλά και της εκ περιτροπής προεδρίας.

«Μεταβαίνω στην Ελβετία με αποφασιστικότητα, καλή θέληση και την αναγκαία βούληση, έχοντας κατά νου ότι η λύση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, αλλά και να καθησυχάσει τις ανησυχίες του κυπριακού λαού» έγραψε στον λογαριασμό του στο facebook ο Νίκος Αναστασιάδης

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί στο twitter έγραψε: «συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά με την αντιπροσωπεία στον Μοντ Πελερίν».

Αναστασιάδης και Ακιντζί έδωσαν την Παρασκευή ξεχωριστές συνεντεύξεις κατά τις οποίες εμφανίστηκαν διαφορές στο εδαφικό αλλά και στην προοπτική κατάθεσης χαρτών από τις δύο πλευρές. Ο κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι είναι αναγκαία η πρόοδος και στο επίπεδο της κατάθεσης χαρτών προκειμένου να συμφωνήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά να συμφωνήσει σε σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης. Από την πλευρά του ο κ. Ακιντζί υποστηρίζει ότι αν υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια, μετά μπορεί να συγκληθεί πενταμερής διάσκεψη στην οποία θα κατατεθούν οι χάρτες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές πιθανό ναυάγιο των συζητήσεων στο Μοντ Πελεράν δεν θα σημαίνει και ναυάγιο των διαπραγματεύσεων όμως θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο λύσης εντός του 2016 ή στις αρχές του επόμενου έτους.

Στη σημερινή, πρώτη συνάντηση, θα παραστεί και ο ΓΓ του ΟΗΕΣ, Μπαν Κι – Μουν. Στις 9.50 π.μ. τοπική ώρα (10.50 π.μ. ώρα Ελλάδας) θα εμφανιστούν μπροστά στα μέσα ενημέρωσης οι δύο ηγέτες μαζί με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν. Μετά τις επίσημες χειραψίες μπροστά στις κάμερες, θα ακολουθήσει σύντομη συνάντηση του γ.γ. με τους δύο ηγέτες. Οι δύο ηγέτες θα είναι με τις διαπραγματευτικές τους ομάδες αποκλεισμένοι στο ξενοδοχείο όπου θα διεξαχθούν οι συναντήσεις ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι οι δημοσιογραφικές αποστολές βρίσκονται 30 χιλιόμετρα μακριά από το ξενοδοχεί που διαμένουν οι δύο ηγέτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ