ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Έρευνα της δικαιοσύνης κατά του Ζάκερμπεργκ για ρατσιστικά σχόλια στο Facebook

Γερμανία: Έρευνα της δικαιοσύνης κατά του Ζάκερμπεργκ για ρατσιστικά σχόλια στο Facebook
EPA / KAY NIETFELD

Η γερμανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε έρευνα έπειτα από καταγγελία που έγινε για «υποκίνηση μίσους» εναντίον του ιδιοκτήτη του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, επειδή το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν συνεργάζεται για την εξάλειψη των ρατσιστικών σχολίων που αναρτώνται σε αυτό.

«Η έρευνα αυτή, η οποία βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο, έχει στόχο «να εξετάσει αν μπορεί να εντοπιστεί μια ποινικά κολάσιμη πράξη και αν το γερμανικό δίκαιο μπορεί να εφαρμοστεί σε μια τέτοια υπόθεση», εξήγησε ο Φλόριαν Βίντζιλ, ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Μονάχου η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Η έρευνα ξεκίνησε για να εξεταστεί αν θα ήταν δυνατό να ασκηθεί δίωξη «για υποκίνηση μίσους», μετά τη σχετική καταγγελία ενός Γερμανού δικηγόρου που έχει την έδρα του στη Βαυαρία, του Τσαν-γιο Γιουν, εναντίον κυρίως του Ζάκερμπεργκ, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, στόχος της προκαταρκτικής έρευνας είναι ο Ζάκερμπεργκ και εννέα ακόμη στελέχη του Facebook. Ο ίδιος χαιρέτισε το γεγονός ότι ξεκίνησε έρευνα, καθώς στο παρελθόν η γερμανική δικαιοσύνη είχε αρνηθεί ανάλογο αίτημά του.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει το Facebook και άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ ανεκτικοί απέναντι στους χρήστες που εκφράζουν ρατσιστικές ή αντισημιτικές απόψεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ