ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Κάλεσμα του Μπαν σε Αναστασιάδη-Ακιντζί να αξιοποιήσουν το μομέντουμ

Κυπριακό: Κάλεσμα του Μπαν σε Αναστασιάδη-Ακιντζί να αξιοποιήσουν το μομέντουμ
REUTERS / FABRICE COFFRINI

Να αξιοποιήσουν το καλό μομέντουμ κάλεσε τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, σημειώνοντας πως η προοπτική μιας λύσης στο Κυπριακό είναι εφικτή και πως οι προσδοκίες και στις δυο κοινότητες είναι υψηλές.

Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους, στο Μοντ-Πελεράν, όπου άρχισαν πριν λίγο επίσημα οι συνομιλίες για το εδαφικό και όλα τα άλλα ζητήματα που είναι αλληλένδετα και παραμένουν σε εκκρεμότητα, ο κ. Μπαν ανέφερε ότι διαβεβαίωσε τους δυο ηγέτες για την πλήρη στήριξή του και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να τους βοηθήσουν, με οποιονδήποτε τρόπο ώστε να φθάσουν στον κοινό τους στόχο, σεβόμενοι πως το μέλλον της Κύπρου θα καθοριστεί από τους Κυπρίους, για όλους τους Κυπρίους.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ, κάλεσε επίσης τα ενδιαφερόμενα μέρη και ιδιαίτερα τις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα, να υποστηρίξουν τους δύο ηγέτες, στις προσπάθειές τους να ξεπεράσουν τη διαίρεση του νησιού.

Αναστασιάδης και Ακιντζί έδωσαν την Παρασκευή ξεχωριστές συνεντεύξεις κατά τις οποίες εμφανίστηκαν διαφορές στο εδαφικό αλλά και στην προοπτική κατάθεσης χαρτών από τις δύο πλευρές. Ο κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι είναι αναγκαία η πρόοδος και στο επίπεδο της κατάθεσης χαρτών προκειμένου να συμφωνήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά να συμφωνήσει σε σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης. Από την πλευρά του ο κ. Ακιντζί υποστηρίζει ότι αν υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια, μετά μπορεί να συγκληθεί πενταμερής διάσκεψη στην οποία θα κατατεθούν οι χάρτες.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές πιθανό ναυάγιο των συζητήσεων στο Μοντ Πελεράν δεν θα σημαίνει και ναυάγιο των διαπραγματεύσεων όμως θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο λύσης εντός του 2016 ή στις αρχές του επόμενου έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ