ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Ο Ερντογάν οδηγεί τη χώρα μακριά από τις ευρωπαϊκές αξίες

Αυστρία: Ο Ερντογάν οδηγεί τη χώρα μακριά από τις ευρωπαϊκές αξίες
REUTERS/Leonhard Foeger

Μία σαφή στάση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία ζητάει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει πως οι πρόσφατες εξελίξεις, όπως η σύλληψη βουλευτών του κόμματος HDP και δημοσιογράφων της εφημερίδας Τζουμχουριέτ, αποτελούν "απαράδεκτες επιθέσεις κατά της Δημοκρατίας και κατά της ελευθερίας του Τύπου" και προκαλούν ανησυχίες.

Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Κερν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδηγεί τη χώρα του στη λανθασμένη κατεύθυνση, μακριά από τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Η πολιτική δίωξη πολιτικών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και δικαστών είναι ιδιαίτερα αξιοκατάκριτη, είναι καθαρή παραβίαση των θεμελιωδών δημοκρατικών βασικών κανόνων, προσθέτει.

"Σήμερα διαπιστώνουμε πως ο Ερντογάν εφαρμόζει το αυταρχικό πρόγραμμά του ταχύτερα και ευρύτερα απ' ό,τι είχα πιστέψει τότε", σημειώνει, παραπέμποντας προφανώς στο γεγονός πως ήταν ακριβώς ο Αυστριακός καγκελάριος ο οποίος, ως πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης, είχε απαιτήσει ήδη τον περασμένο Αύγουστο την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αγκυρα, εξαιτίας των μαζικών συλλήψεων και διώξεων μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Kronen Zeitung" και σε σχέση με τις πρόσφατες απειλές της Άγκυρας για καταγγελία της Συμφωνίας για το Προσφυγικό στο τέλος της χρονιάς, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε υποστηρίξει πως πρέπει να κλείσει η στρόφιγγα των χρημάτων προς την Τουρκία, σε περίπτωση αποτυχίας της Συμφωνίας για το Προσφυγικό.

Ταυτόχρονα είχε επισημάνει πως η τουρκική κυβέρνηση αναζητά "συνειδητά την όξυνση" στην τακτική της, προσθέτοντας πως θα πρέπει να ισχύσει ότι "εάν δεν υπάρχει συμφωνία, δεν υπάρχουν και χρήματα".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ