Το σχέδιο Τραμπ για την Κούβα: Αργός και μεθοδικός στραγγαλισμός με ασφυκτικές πιέσεις
Μέλη των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων σε συγκέντρωση υποστήριξης του πρώην προέδρου Ραούλ Κάστρο
(AP Photo/Ramon Espinosa)Η κυβέρνηση Τραμπ προετοιμάζεται για την πιθανή κατάρρευση της ολοκληρωτικής κυβέρνησης της Κούβας ήδη από αυτό το καλοκαίρι και έχει καταρτίσει νέα σχέδια στρατιωτικής αντίδρασης σε περίπτωση που το νησί βυθιστεί στο χάος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει εγκρίνει εισβολή και προτιμά μια ειρηνική μετάβαση σε μια ελεύθερη Κούβα, συνεχίζοντας να πιέζει για οικονομικές κυρώσεις στοχεύοντας έναν αργό και μεθοδικό οικονομικό στραγγαλισμό του καθεστώτος της Αβάνα.
Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης έκανε λόγο για «επιτάχυνση της κοινωνικής κατάρρευσης»:
«Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε το καθεστώς ακόμα. Υπάρχει μια μέθοδος για αυτό. Γίνεται σταδιακά», περιγραψε ο αξιωματούχος.
Αυτή η μεθοδική πίεση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Κούβας έχει επίσης σχεδιαστεί για να κερδίσει χρόνο ώστε ο Τραμπ - ο οποίος είναι απορροφημένος σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ιράν - να επικεντρωθεί τελικά στην Κούβα και να αποφασίσει πώς να φέρει αλλαγές εκεί.
«Το Ιράν δεν έχει τελειώσει και ο πρόεδρος δεν βιάζεται», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης. «Ο Τραμπ θέλει να εξαντλήσει όλα τα μέσα που μπορεί», ανέφερε.
Οι ΗΠΑ «καθάρισαν» πρώτα με τη Βενεζουέλα
Η επιχείρηση στην Κούβα στοχεύει σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην εξάλειψη αυτού που η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί διαχρονική εστία μαρξιστικής επιρροής και αντιαμερικανικού ακτιβισμού στη Λατινική Αμερική, ήδη από την επανάσταση του 1959 υπό τον Φιντέλ και τον Ραούλ Κάστρο.
Για να γονατίσει την Κούβα φέτος, η κυβέρνηση επικεντρώθηκε πρώτα στην Βενεζουέλα που αποτέλεσε γι΄αυτή σανίδα σωτηρίας, αφού ο σοσιαλιστής ηγέτης της, Νικολάς Μαδούρο, ενίσχυε την Αβάνα με αποστολές πετρελαίου που τροφοδότησαν τη χώρα με έσοδα από εξαγωγές.
Ο Μαδούρο, σε βάρος του οποίου είχαν απαγγελθεί στις ΗΠΑ κατηγορίες για «ναρκο-τρομοκρατία» ήδη από το 2020, συνελήφθη σε αμερικανική επιχείρηση στις 3 Ιανουαρίου.
Μετά την επιχείρηση αυτή, οι δωρεάν αποστολές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα σταμάτησαν, οδηγώντας την Κούβα σε νέα οικονομική κρίση, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδουν τα οικονομικά προβλήματα της Κούβας στη διαχείριση και τη δομή του καθεστώτος της χώρας, ενώ η κουβανική κυβέρνηση κατηγορεί το αμερικανικό εμπάργκο και τις κυρώσεις για τη βαθιά οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει το νησί.
Σενάρια στρατιωτικής δράσης
Τον περασμένο μήνα, η Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ (U.S. Southern Command), η οποία είναι αρμόδια για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Καραϊβική, πραγματοποίησε άσκηση, προκειμένου να εξετάσει σενάρια στρατιωτικής δράσης στην Κούβα, σύμφωνα με έναν από τους ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.
«Ολα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι, αλλά δεν υπάρχει σχεδιασμός ούτε άμεση προοπτική εισβολής», ανέφερε ο αξιωματούχος.
«Όταν ο πρόεδρος δώσει το πράσινο φως, θα είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε», σύμφωνα με τον ίδιο.
Στην άσκηση εξετάστηκαν επίσης οι δυνατότητες της Κούβας σε drones, καθώς και πιθανά σενάρια κοινωνικής αναταραχής εν μέσω ακραίας ζέστης κατά τη μετάβαση από την άνοιξη στο καλοκαίρι, σύμφωνα με άλλη πηγή.
Κατά τις διαδηλώσεις της 11ης Ιουλίου 2022 στο νησί, οι κουβανικές αρχές είχαν καταστείλει βίαια και φυλακίσει διαδηλωτές που ζητούσαν περισσότερες ελευθερίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι σημερινές συνθήκες θεωρούνται ακόμη δυσμενέστερες.
«Θα επικρατεί έντονη ζέστη. Ο κόσμος δεν θα έχει ηλεκτρικό ρεύμα. Τα τρόφιμα χαλάνε χωρίς ψύξη. Οι άνθρωποι εξοργίζονται και μπορεί να βγουν στους δρόμους. Και τότε τι θα συμβεί; Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο πρόεδρος θα μείνει αδρανής εάν υπάρξει καταστολή», ανέφερε η πηγή.
Ωστόσο, άλλη πηγή, σύμβουλος του Τραμπ, διαφώνησε: «Ο πρόεδρος δεν θέλει αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφος για περισσότερο από 48 ώρες. Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε βάλτο. Θα μπορούσε να ξεφύγει».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το Πεκίνο χαιρετίζει την αντίσταση της Κούβας στις αμερικανικές πιέσεις
Έκκληση της Κούβας για διεθνή στήριξη απέναντι στον αμερικανικό αποκλεισμό
Κούβα: «Κανείς δεν θα τον απαγάγει», διαμηνύει η κόρη του Ραούλ Κάστρο
SPONSORED
Χειροπέδες σε 89χρονο για την φωτιά στο Κρυονέρι Αττικής - Έκαιγε υπολείμματα κλαδιών
23:21
Χαρτονόμισμα με την εικόνα του θέλει ο Τράμπ, αλλά δεν τον αφήνει ο νόμος
23:11
Ερευνητές εκπαίδευσαν κουνούπια να αγνοούν το εντομοαπωθητικό και να βουτούν στο... γεύμα τους
23:00
Επίδομα Παιδιού: Ανοίγει αύριο Παρασκευή 29/5 η πλατφόρμα - Ποια η προθεσμία
22:50