ΚΟΣΜΟΣ

Ένοχος ο Βρετανός τραπεζίτης για τους φόνους δύο γυναικών στο Χονγκ Κονγκ

Ένοχος ο Βρετανός τραπεζίτης για τους φόνους δύο γυναικών στο Χονγκ Κονγκ
CNN International

Ένοχος κρίθηκε ο Βρετανός τραπεζίτης Ρούρικ Τζάτινγκ (Rurik Jutting) για τη δολοφονία δύο νεαρών κοριτσιών από την Ινδονησία, στο διαμέρισμά του στο Χονγκ Κονγκ το 2014.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ακούστηκαν στο δικαστήριο ηχητικά αποσπάσματα από βιντεοσκοπημένο υλικό διάρκειας τεσσάρων ωρών που κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο ο ίδιος ο Τζάτινγκ, την ώρα που βασάνιζε και σκότωνε το ένα από τα θύματά του. Σε αυτό, ο δράστης είτε κόμπαζε για τις πράξεις του, είτε ζητούσε συγγνώμη και λυπόταν, είτε εξέφραζε την ευχαρίστηση που απολάμβανε από την σεξουαλική κακοποίηση του πρώτου από τα δύο του θύματα.

Προτού ξεκινήσει η δίκη, ο δικαστής είχε προειδοποιήσει για τη σκληρότητα των πειστηρίων που θα παρουσιάζονταν.

Ο Τζάτινγκ είχε δηλώσει αθώος στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας με «μειωμένο καταλογισμό», ενώ η υπεράσπισή του υποστήριξε ότι η ψυχολογική του κατάσταση επηρέασε την κρίση του την ώρα των φόνων. Ωστόσο, η απόφαση ήταν ομόφωνη και τώρα ο Τζάτινγκ αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι δικηγόροι του Τζάτινγκ μετέφεραν την εξής δήλωσή του: «Παραμένω στοιχειωμένος καθημερινά από την ανάμνηση των πράξεών μου και από τον πόνο που προκάλεσα. Λυπάμαι και ζητώ συγγνώμη».

Δύο δολοφονίες σε έξι μέρες

Η υπόθεση της δολοφονίας των δύο γυναικών είχε συγκλονίσει το Χονγκ Κονγκ. Στις 27 Οκτωβρίου του 2014, ο Τζάτινγκ σκότωσε την 23χρονη Sumatri Ningsih, αφού την είχε κρατήσει αιχμάλωτη στο διαμέρισμά του επί τρεις ημέρες. Την βασάνισε και την κακοποίησε, βιντεοσκοπώντας τον εαυτό του, προτού της κόψει το λαιμό στο μπάνιο.

Τρεις μέρες μετά, και έχοντας τοποθετήσει το πτώμα της Ningsih σε μια βαλίτσα στο μπαλκόνι του, είχε σχεδιάσει ήδη την επόμενη δολοφονία: ο Τζάτινγκ σκότωσε την 26χρονη Seneng Mujiasih, η οποία καλούσε απεγνωσμένα σε βοήθεια, αφότου βρέθηκε στο διαμέρισμά του.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ημερών, ο Τζάτινγκ γύρισε πολυάριθμα βίντεο, στα οποία περιέγραφε τα πλάνα του για μελλοντικά βασανιστήρια και κατέγραφε το φόβο του για πιθανή σύλληψή του.

Όπως ανέφερε αργότερα ο ίδιος στους ψυχιάτρους της φυλακής όπου κρατείτο, την περίοδο των φόνων, κατανάλωνε καθημερινά περίπου 10 γραμμάρια κοκαΐνης και δύο λίτρα ποτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ