ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Δεν ψηφίζουν μόνο για πρόεδρο οι Αμερικανοί

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Δεν ψηφίζουν μόνο για πρόεδρο οι Αμερικανοί
REUTERS/Mike Segar/Carlos Barria

Μπορεί η μάχη μεταξύ Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, όσον αφορά στις αμερικανικές εκλογές που θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, όμως οι αμερικανοί δεν ψηφίζουν μόνο για αυτό σήμερα, αλλά ρί΄χνουν την ψήφο τους και για το Κογκρέσο.

Το Κογκρέσο αποτελείται από τα δύο κύρια νομοθετικά σώματα στις ΗΠΑ, δηλ. τη Γερουσία, αλλά και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η σημερινή ψηφοφορία πέρα από την ανάδειξη του νέου Αμερικανού προέδρου θα εκλέξει τους γερουσιαστές που θα καλύψουν 34 από τις 100 θέσεις γερουσιαστών στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, αλλά και το σύνολο των 435 εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η σημερινή εκλογική διαδικασία διεξάγεται, μετά την οξεία προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων και της Χίλαρι Κλίντον, προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών, ενώ θα δρομολογήσει την ουσιαστική πολιτική δυναμική για τη διαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών στο Κογκρέσο.

Την περίοδο αυτή, τόσο η Γερουσία, όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, που έχουν την πλειοψηφία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Κογκρέσου για την άσκηση νομοθετικού ελέγχου, στις αποφάσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η ισχυρή πολιτική δυναμική που έχει ο αποτελεσματικός πολιτικός έλεγχος του Κογκρέσου αποδείχτηκε πρακτικά από την εναλλακτική στρατηγική του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να στηρίξει τους υποψηφίους για τις εκλογές στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τηρώντας αποστάσεις, από την προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως στο μεσαίο και τελικό στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας.

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον επισημαίνουν ότι στην περίπτωση μιας προεδρικής νίκης της Χίλαρι Κλίντον, το ενδεχόμενο διατήρησης του πολιτικού ελέγχου του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικάνους θα αντισταθμίσει σε ουσιαστικό βαθμό τις μετεκλογικές συνέπειες από μια ενδεχόμενη σημερινή προεδρική ήττα του Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ