ΚΟΣΜΟΣ

Αυστηρές οδηγίες Ε.Ε προς Τουρκία για ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου

Αυστηρές οδηγίες Ε.Ε προς Τουρκία για ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου
TT News Agency/Janerik Henriksson/via REUTERS

«Να υιοθετήσει  αξιόπιστη δημοκρατική διαδικασία, να προστατεύσει τη δημοκρατία, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επαναλάβει τον πολιτικό διάλογο με την αντιπολίτευση», ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από την Τουρκία.

Η Ένωση αναφερόμενη στις εξελίξεις στην χώρα μετά το πραξικόπημα του καλοκαιριού κάνει λόγο για «εξαιρετικά ανησυχητικές» καταστάσεις.

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφέρεται: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της επαναδιατυπώνουν την καταδίκη της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, και παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν την ανάγκη για την Τουρκία να αναλάβει κατ΄αναλογίαν δράση, καλεί την Τουρκία να προστατεύσει την κοινοβουλευτική της δημοκρατία, περιλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και του δικαιώματος όλων σε δίκαιη δίκη, επίσης κατ΄εφαρμογήν των δεσμεύσεών της ως υποψήφιας προς ένταξιν χώρας (στην ΕΕ)».

Η ανακοίνωση της Ε.Ε. συνεχίζει τονίζοντας πως όλα τα κράτη μέλη θα παρακολουθούν την κατάσταση για να αξιολογούν τις εξελίξεις και να συνεχίσουν τον διάλογο με τη χώρα.

«Με βάση τα παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες μέλη της θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά και να αξιολογούν την κατάσταση και είναι έτοιμες να συνεχίσουν τον πολιτικό διάλογο με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, εντός του υπάρχοντος πλαισίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ