ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ο ISIS απήγαγε στελέχη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας & 1.500 οικογένειες

ΟΗΕ: Ο ISIS απήγαγε στελέχη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας & 1.500 οικογένειες
REUTERS / AZAD LASHKARI

Στην καταγγελία ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους απήγαγαν 295 πρώην στελέχη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας κοντά στη Μοσούλη καθώς επίσης και ότι εξανάγκασαν 1.500 οικογένειες να κατευθυνθούν μαζί τους από την πόλη Χαμάμ αλ Αλίλ προς το αεροδρόμιο της Μοσούλης, προέβη η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Ραβίνα Σαμντασάνι. Σημαντική πόλη κοντά στη Μοσούλη κατάφεραν να ανακαταλάβουν οι Κούρδοι πεσμεργκά.

«Άνθρωποι απήχθησαν ή εξαναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τους τζιχαντιστές προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες ή - αναλόγως με τα θρησκευτικά τους πιστεύω - να εκτελεστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο ΟΗΕ, την περασμένη εβδομάδα τουλάχιστον 30 σεΐχηδες απήχθησαν από την πόλη Σιντζάρ και οι 18 εξ αυτών φέρεται να εκτελέστηκαν.

Ιράκ: Ανακατάληψη πόλης κοντά στη Μοσούλη από τις κουρδικές δυνάμεις

Τη γειτονική στη Μοσούλη πόλη, Μπασίκα, κατάφεραν να ανακαταλάβουν οι Κούρδοι μαχητές που συμμετέχουν στην επίθεσεις που έχουν εξαπολύσει οι ιρακινές δυνάμεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Η Μπασίκα είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των Πεσμεργκά», δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζάμπαρ Γιάουαρ, γενικός γραμματέας του υπουργείου της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν που είναι αρμόδιο για τις δυνάμεις ασφαλείας.

kourdoi

Reuters

Οι Πεσμεργκά ξεκίνησαν τη Δευτέρα την επίθεση στην πόλη αυτή, αφού την είχαν περικυκλώσει από τον βορρά, την ανατολή και τον νότο.

«Οι δυνάμεις μας ετοιμάζονται να χτενίσουν την πόλη και να την αποναρκοθετήσουν», διευκρίνισε ο Γιάουαρ. «Το πρωί, υπήρχαν τρομοκράτες κρυμμένοι σε σπίτια. Ήθελαν να το βάλουν στα πόδια 13 από αυτούς σκοτώθηκαν», συνέχισε, προσθέτοντας πως πέντε άλλοι τραυματίστηκαν σε υπόγεια τούνελ.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ, την περιοχή της Μπασίκα βρίσκεται μια στρατιωτική βάση όπου έχουν αναπτυχθεί τουρκικές δυνάμεις, ένα θέμα που έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα στην Άγκυρα και στη Βαγδάτη.

Η Τουρκία επιμένει ότι πρέπει να έχει έναν ρόλο στην επίθεση κατά της Μοσούλης που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου, και έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις πυροβολικού εναντίον των τζιχαντιστών από τη βάση της Μπασίκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ