ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ταυτοποιήθηκε ο συντονιστής των επιθέσεων σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Γαλλία: Ταυτοποιήθηκε ο συντονιστής των επιθέσεων σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Έναν Βελγομαροκινό τζιχαντιστή, ονόματι Οσάμα Άταρ, ταυτοποίησαν οι Γάλλοι ερευνητές ως έναν από τους συντονιστές από τη Συρία των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Όπως εξήγησαν, στη διάρκεια των ερευνών βρήκαν πολλές φορές μπροστά τους το όνομα «Αμπού Άχμαντ», πίσω από το οποίο πιστεύουν ότι κρύβεται ο 32χρονος Άταρ, βετεράνος του τζιχάντ και μέλος του ισλαμικού Κράτους.

Ο Οσάμα Άταρ είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Είναι μακρινός ξάδερφος των αδελφών αλ Μπακράουι, των καμικάζι που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις του Βελγίου και είναι γνωστός εδώ και καιρό στις υπηρεσίες αντιτρομοκρατίας.

«Είναι ο μόνος συντονιστής από τη Συρία που έχει εντοπιστεί στη διάρκεια των ερευνών», επεσήμανε μια από τις πηγές.

Το όνομα του Αμπού Άχμαντ είχε αναφερθέι από τον Αλγερινό Άντελ Χαντάντι, μετά τη σύλληψη του στις 10 Δεκεμβρίου στην Αυστρία, μαζί με τον Πακιστανό Μοχάμεντ Ουσμάν. Οι δύο άνδρες είχαν ξεκινήσει στις 3 Οκτωβρίου 2015 από τη Μυτιλήνη μαζί με τους Ιρακινούς καμικάζι που πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν στο Σαντ ντε Φρανς στις 13 Νοεμβρίου.

Ο Χαντάντι παραδέχθηκε ότι είχαν αναλάβει την αποστολή να διεξάγουν τις επιθέσεις στο Παρίσι και ότι ο μυστηριώδης Αμπού Άχμαντ είχε οργανώσει το ταξίδι τους προς την Ευρώπη από τη Συρία. Αφού του παρουσίασαν μια σειρά από φωτογραφίες, είχε πει ότι ο Οσάμα Άταρ είναι πιθανόν ο Αμπού Άχμαντ.

Το όνομα Αμπού Άχμαντ εμφανίστηκε και στη διάρκεια της έρευνας που έγινε σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που βρέθηκε στα σκουπίδια κοντά σε ένα από τα κρησφύγετα που χρησιμοποίησε το τζιχαντιστικό δίκτυο στο Βέλγιο. Παράλληλα οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν βρει συνομιλίες στις οποίες μέλη του δικτύου των τρομοκρατών φαίνεται να μιλούν με τον Αμπού Άχμαντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ