Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για τα πυρηνικά του Ιράν - Μυστική συνάντηση με εμπειρογνώμονες
Πυρηνικά όπλα
AP Photo/Vahid SalemiΟι απεσταλμένοι του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, επισκέφτηκαν μυστικά τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Όουκ Ριτζ στο Τενεσί για να συναντηθούν με κορυφαίους πυρηνικούς εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ, που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για τα πυρηνικά, σύμφωνα με πληροφορίες του Axios.
«Αυτή η συνάντηση στο Όουκ Ριτζ δεν σημαίνει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, αλλά είναι ένα σημάδι ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και ότι υπάρχει καλή πιθανότητα να ολοκληρωθούν και θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Axios ότι πρόσφατα συστάθηκε μια ομάδα περίπου 100 εμπειρογνωμόνων για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που επιτευχθεί μια αρχική συμφωνία. Οι απεσταλμένοι του Ιράν πραγματοποίησαν το ταξίδι για να συναντηθούν με μέλη αυτής της ομάδας και να συζητήσουν τις προετοιμασίες για την πιθανή εφαρμογή μιας συμφωνίας.
Εάν οι διαπραγματεύσεις προχωρήσουν στη δεύτερη φάση, η ομάδα εμπειρογνωμόνων που συναντήθηκε με τους Γουίτκοφ και Κούσνερ, θα πρέπει να αναπτύξει ένα σχέδιο για την απόρριψη του πυρηνικού υλικού του Ιράν, τον περαιτέρω περιορισμό του προγράμματος εμπλουτισμού και τον έλεγχο για την τήρηση της συμφωνίας.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ορισμένοι από τους ίδιους εμπειρογνώμονες με τους οποίους συναντήθηκαν οι Γουίτκοφ και Κούσνερ την Πέμπτη συμμετείχαν στη διαδικασία ανάκτησης εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Βενεζουέλα πριν από αρκετές εβδομάδες. Το υλικό αυτό, από έναν ερευνητικό αντιδραστήρα, έφτασε τον περασμένο μήνα στη Νότια Καρολίνα για επεξεργασία.
Μερικοί από τους πυρηνικούς εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης μαζί με τους Γουίτκοφ και Κούσνερ στις συζυτήσεις στο Ομάν για τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν πριν από τον πόλεμο.
Μερικοί από τους κορυφαίους ειδικούς των ΗΠΑ στην επεξεργασία ουρανίου και την τεχνολογία φυγοκέντρησης έχουν την έδρα τους στο Εθνικό Εργαστήριο Όουκ Ριτζ. Στο παρελθόν, πυρηνικά υλικά και εξοπλισμός — συμπεριλαμβανομένων αυτών από το Καζακστάν και τη Λιβύη — διοχετεύονταν μέσω του Τενεσί.
Ο Λευκός Οίκος και η Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας δεν θέλησαν να σχολιάσουν την πληροφορία.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ιρανός αξιωματούχος στο CNNi: Αποδέσμευση 24 δισ. δολαρίων για να προχωρήσει η συμφωνία με τις ΗΠΑ
Αποκλειστικό βίντεο CNNi: Οι τεράστιες καταστροφές από τη φωτιά στο Gerald Ford
Τραμπ: Δεν χρειάζεται συμφωνία με το Ιράν για να πάρουμε το εμπλουτισμένο ουράνιο
SPONSORED
Έκτακτη οικονομική ενίσχυση: Πότε θα πληρωθούν τα 150 ευρώ για κάθε παιδί
00:30
Πληρωμές e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε ταμείο από 8 έως 12 Ιουνίου
23:57
Θεσσαλονίκη: Στο εδώλιο μετά από 13 χρόνια για τη δολοφονία 65χρονου στην Τούμπα
23:45
Επίσημη συγγνώμη της Ουκρανίας στην Ελλάδα για το θαλάσσιο drone στη Λευκάδα
23:33