ΚΟΣΜΟΣ

«Η Ευρώπη καθυστέρησε...» λέει ο πρώην διευθυντής της Τζουμχουριέτ

«Η Ευρώπη καθυστέρησε...» λέει ο πρώην διευθυντής της Τζουμχουριέτ
EPA

Την άποψη ότι η Ευρώπη καθυστέρησε να καταδικάσει τα μέτρα καταστολής στην Τουρκία που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα εξέφρασε ο πρώην διευθυντής της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet.

Το Σάββατο οι τουρκικές Αρχές αποφάσισαν την προφυλάκιση του εν ενεργεία διευθυντή και των ανώτερων στελεχών της εφημερίδας που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα. Επικριτές τονίζουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις διώξεις αυτές στοχεύει στην συντριβή της νόμιμης αντιπολίτευσης.

«Ασκούσαμε πίεση στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ να προβούν σε βήματα και να αναφερθούν στην καταπίεση στην Τουρκία, αλλά παρέμειναν σιωπηλοί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζαν Ντουντάρ, πρώην διευθυντής της εφημερίδας, έπειτα από την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Παρισιού.

Ο Ντουντάρ φυλακίστηκε πέρυσι, καθώς κρίθηκε ένοχος για τη δημοσίευση κρατικών απορρήτων που αφορούσαν την υποστήριξη Σύρων ανταρτών από την Τουρκία. Αποφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο και έφυγε από την Τουρκία για την Γερμανία.

«Σήμερα προσπαθούν να εκφράσουν την ανησυχία τους, αλλά είναι πλέον αργά καθώς η χώρα πλέον βρίσκεται σε φλέγουσα κατάσταση».

«Ο Ερντογάν επιθυμεί την δημιουργία ενός μονοκομματικού κράτους και του καθεστώτος ενός ανδρός. Ασκεί πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση και εκμεταλλεύεται την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την θέσπιση ενός τέτοιου κράτους», τόνισε ο Ντουντάρ.

Έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο 170 δημοσιογραφικών οργανισμών, με 2.500 δημοσιογράφους να μένουν άνεργοι, σύμφωνα με την τουρκική ένωση δημοσιογράφων.

Τις τελευταίες μέρες η Άγκυρα δέχεται δριμεία κριτική από κυβερνήσεις της ΕΕ, αλλά διπλωμάτες εκτιμούν ότι υπάρχει μικρή προοπτική για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Μαρκ Ερό εξέφρασε σήμερα «την βαθιά του ανησυχία» για την κατάσταση στην χώρα, σημειώνοντας πως είναι πλέον ώρα για έναν «ειλικρινή και καθαρό» διάλογο με την Τουρκία.

«Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της, αλλά όχι εις βάρος του κράτους δικαίου», τόνισε ο Ερό στους Γάλλους βουλευτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ