ΚΟΣΜΟΣ

Η μαγεία των σύγχρονων μεγαλουπόλεων από ψηλά

Η μαγεία των σύγχρονων μεγαλουπόλεων από ψηλά
Vincent Laforet

Αχανείς, ζωντανές, θορυβώδεις, μυστηριακές. Οι μητροπόλεις του κόσμου όπως δεν τις έχουμε ξαναδεί. Λουσμένες από τα φώτα της νύχτας, γαλήνιες και σιωπηλές όπως τις κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Βενσάν Λαφορέ.

«Ο κόσμος μας είναι μικρότερος απ’ότι πιστεύουμε», λέει ο ίδιος, εξηγώντας πως το Air, όπως αποκαλεί το εγχείρημα ο δημιουργός του, επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό: πως τα σύνορα είναι σχετικά, οι αποστάσεις άνευ σημασίας και η οικειότητα μεγαλύτερη απ’όσο κατανοούμε – συμβολισμοί που αγγίζουν όχι μόνο τις χιλιομετρικές αποστάσεις αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Γεννημένος στην Ελβετία και βραβευμένος με πούλιτζερ, ο Γαλλοαμερικανός φωτογράφος πέρασε ατελείωτες ώρες κρεμασμένος από ένα ελικόπτερο για να απαθανατίσει τα νυχτερινά πορτρέτα των πιο θεαματικών μητροπόλεων του πλανήτη.

Η Νέα Υόρκη, το Λας Βέγκας, το Λονδίνο, το Σίδνεϊ, το Βερολίνο, το Λας Βέγκας, η Βαρκελώνη απαστράπτουσες από τα 12 χιλιάδες πόδια, σαν τηλαυγείς φάροι για τους ταξιδιώτες των αιθέρων.

«Όταν βρίσκεσαι στο δρόμο κάποιας από αυτές τις μητροπόλεις, αισθάνεσαι μικροσκοπικός και απομονωμένος. Σε κυριεύει ο θόρυβος και οι διαφορές που βλέπεις γύρω σου», λέει στο CNN ο διάσημος φωτογράφος κι εξηγεί: «Όταν, όμως, βρίσκεσαι πάνω από αυτές τις πόλεις, σε ύψος πολλών ποδών ή χιλιομέτρων, τις αισθάνεσαι πιο οικείες. Νιώθεις να συνδέεσαι με την πόλη και τους ανθρώπους που την κατοικούν. Κι αυτή η ενέργεια είναι σχεδόν χειροπιαστή».

Ο Λαφορέ τιμήθηκε, το 2002, με το βραβείο Πούλιτζερ για την κάλυψη των γεγονότων μετά την 11η Σεπτεμβρίου, σε Αφγανιστάν και Πακιστάν για λογαριασμό των New York Times.

Ο ίδιος, ωστόσο, ομολογεί πως η φωτογράφιση των μεγαλουπόλεων από αέρος ήταν ένα project που ονειρευόταν για πάνω από 2,5 δεκαετίες: «Όταν πετούσα – σαν παιδί – πάνω από τα αεροδρόμια, ή κάθε φορά που κοίταζα από το παράθυρο του αεροσκάφους τη νύχτα, έβλεπα αυτόν τον μικρό κόσμο. Το πρόβλημα είναι πως στην πραγματικότητα δεν έχεις την ίδια αίσθηση μέσω ενός παραθύρου».

Photographer Vincent Laforet captures mega-cities from 12,000 feet
By Eoghan Macguire, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ