ΚΟΣΜΟΣ

Κλίμα: Σπάει κάθε ρεκόρ η ζέστη το 2016

Κλίμα: Σπάει κάθε ρεκόρ η ζέστη το 2016

Κάθε προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας θα σπάσει πιθανότατα το 2016, συνεχίζοντας την... παράδοση των πέντε τελευταίων ετών από το 2011 έως το 2015, τα οποία ήταν τα θερμότερα στα μετεωρολογικά χρονικά.

Η θερμοκρασία του πλανήτη βρίσκεται 0,57 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο (με περίοδο αναφοράς τα έτη 1961-1990), σύμφωνα την έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Η πενταετία 2011-15 ήταν η πιο ζεστή για όλες τις ηπείρους εκτός της Αφρικής. Στην Ευρώπη ειδικότερα, οι θερμοκρασίες ήταν πάνω από ένα βαθμό Κελσίου μεγαλύτερες σε σχέση με τον διαχρονικό μέσο όρο.

Ήδη η παγκόσμια θερμοκρασία βρίσκεται ένα βαθμό πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, πλησιάζοντας επικίνδυνα το όριο ανόδου του ενάμιση βαθμού, που έθεσε η διεθνής συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση του ΠΜΟ επίσης, σύμφωνα με το BBC, επισημαίνει ότι πολλές επιστημονικές μελέτες συνδέουν την αύξηση της θερμοκρασίας με συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ξηρασίες, καύσωνες, πλημμύρες κ.α.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ