ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: «Τίθενται πολλά ερωτήματα» μετά τη νίκη του Τραμπ λέει ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: «Τίθενται πολλά ερωτήματα» μετά τη νίκη του Τραμπ λέει ο Γάλλος ΥΠΕΞ
REUTERS/Mike Segar

Εκφράζοντας την ανησυχία του λίγο πριν κλειδώσει το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών, με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει ήδη πάρει σαφές προβάδισμα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Μαρκ Ερό, έκανε λόγο για «πολλά ερωτήματα» από την ανάδειξη του μεγιστάνα ως 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο γάλλος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ανησυχία του κυρίως για το μέλλον της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα ή της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η Γαλλία θα πρέπει να διασαφηνίσει επίσης με τις ΗΠΑ το ζήτημα της σύγκρουσης στη Συρία.

«Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μάθουμε τι θέλει να κάνει αυτός ο νέος πρόεδρος. Αυτά που έχει πει μέχρι τώρα προκαλούν πολλές ανησυχίες», είπε μιλώντας στο France 2.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία παραμένει «σύμμαχος των ΗΠΑ» και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον αμερικανό εταίρο της.

«Σε κάνει να αναλογίζεσαι, σου προκαλεί ερωτήματα και σίγουρα έχει προκαλέσει αντιδράσεις», απάντησε αναφορικά με την προσωπικότητα του νέου πλανητάρχη.

«Και η Γαλλία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Είμαστε συνεπώς ένας βασικός εταίρος (της Ουάσινγκτον) και πρέπει να συνεργαστούμε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο και για έναν κόσμο που διαχειρίζεται τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπος», είπε ολοκληρώνοντας ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ