ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη Tούρκος δικαστής των Ηνωμένων Εθνών για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος

Συνελήφθη Tούρκος δικαστής των Ηνωμένων Εθνών για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/TOLGA BOZOGLU

Με την κατηγορία ότι συνδέεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, συνελήφθη ο Tούρκος δικαστής Αϊντίν Σεντάφ Ακάι.

Ο συγκεκριμένος δικαστικός λειτουργός συμμετείχε στο Μηχανισμό για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια, το νομικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με τις εκκρεμότητες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Ρουάντα και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ζήτησε την απελευθέρωση του και την παύση των νομικών διαδικασιών εναντίον του ενώ η σύλληψη εκτιμάται ότι είναι η πρώτη υπόθεση παραβίασης της ασυλίας ενός δικαστή των ΗΕ.

Η Τουρκία αγνόησε τα αιτήματα των ΗΕ για να τον επισκεφτούν έπειτα από την σύλληψη του στις 21 Σεπτεμβρίου, παρά την διπλωματική του ασυλία, γεγονός που ενδεχομένως να αποτελεί μια παραβίαση της δικαστικής ανεξαρτησίας, τόνισε ο πρόεδρος Θίοντορ Μέρον στην Γενική Συνέλευση των ΗΕ.
Την στιγμή της σύλληψης του ο Ακάι αναμενόταν να εξετάσει την έφεση ενός πολιτικού από την Ρουάντα που είχε καταδικαστεί το 2012 σε 35 χρόνια ποινή κάθειρξης για τον ρόλο του στην γενοκτονία στην χώρα το 1994.

«Ως αποτέλεσμα της σύλληψης του, οι διαδικασίες εκδίκασης της υπόθεσης σταμάτησαν» τόνισε ο Μέρον».
Ο Ακάι, πρώην διπλωμάτης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διορίστηκε το 2009 δικαστής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Ρουάντα και αργότερα έγινε δικαστής για το Μηχανισμό για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ