ΚΟΣΜΟΣ

Το τρένο της σοβιετικής εποχής με μηχανές τζετ που σχεδόν «πετούσε»

Το τρένο της σοβιετικής εποχής με μηχανές τζετ που σχεδόν «πετούσε»

Όταν βγήκε στην παραγωγή πιθανότατα έδειχνε λαμπερό, εκτυφλωτικά φουτουριστικό και βγαλμένο από ταινία του διαστήματος, ενώ τραβούσε πάνω του όλα τα βλέμματα.

Τώρα όμως στέκεται εγκαταλελειμμένο συλλέγοντας όχι επαίνους αλλά σκόνη.

Αυτές οι συναρπαστικές φωτογραφίες δείχνουν μια αυτοκινητάμαξα της σοβιετικής εποχής που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970 και έφτανε την εκπληκτική ταχύτητα των 260 χιλιομέτρων την ώρα, χάρη στις ισχυρές μηχανές της που ήταν τοποθετημένες στην οροφή του.

Λόγω της εξαιρετικά υψηλής κατανάλωσης καυσίμου η αυτοκινητάμαξα εγκαταλείφθηκε και αφέθηκε στη φθορά του χρόνου.

abandoned4

Τα πρώτα turbojet τρένα κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ από τον μηχανικό του New York Central Railroad ονόματι Don Wetzel. Οι υπεύθυνοι του ανέθεσαντην «αποστολή» να φτιάξει τρένα πιο ασφαλή, λιγότερο δαπανηρά και ταχύτερα.

Ο Wetzel «έστυψε το μυαλό» του και δημιούργησε το πρώτο τρένο- τζετ που ακόμα και σήμερα είναι η γρηγορότερη ατμομηχανή στις Η.Π.Α.

Οι μηχανές του αγοράστηκαν από την αμερικανική αεροπορία έναντι 5000 δολαρίων. «Ήταν οι φτηνότερες μηχανές 5000 ίππων που μπορέσαμε να βρούμε», έλεγε ο Wetzel στο GE Reports. «Ήταν επίσης οι πιο αξιόπιστες, ήταν εύκολο να γίνει η μετατροπή ώστε να καίνε ντίζελ αντί για τα καύσιμα των τζετ».

abandoned3

Ο Wetzel δοκίμασε τη δημιουργία του στην υπάρχουσα σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Butler, στην Indiana και Stryker στο Ohio. Η διαδρομή, μακρά, επίπεδη κι ευθεία ήταν ιδανική για να τεσταριστεί το τρένο που ταξίδευε σε ταχύτητες άνευ προηγουμένου. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών το τρένο έπιασε ταχύτητα 295 χιλιομέτρων την ώρα, ταχύτητα που παραμένει ρεκόρ στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ