ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμη επίσκεψη του Σταϊνμάιερ στην Τουρκία

Κρίσιμη επίσκεψη του Σταϊνμάιερ στην Τουρκία
REUTERS/Vincent Kessler

Στην Άγκυρα θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στον απόηχο της δυσαρέσκειας που εξέφρασε η κυβέρνησή του για την εκκαθάριση που γίνεται στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου ο Γερμανός ΥΠΕΞ επεσήμανε πως είναι σημαντικό η Ευρώπη να μην κλείσει την πόρτα στην Άγκυρα.

Ο ίδιος επεσήμανε πως η διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπληττε τόσο τους Τούρκους πολίτες όσο και την κυβέρνηση.

«Εάν κλείσουμε με δύναμη την πόρτα και πετάξουμε το κλειδί, τότε θα απογοητεύσουμε πολλούς ανθρώπους στην Τουρκία οι οποίοι κοιτούν προς την Ευρώπη αναζητώντας βοήθεια και στήριξη, ειδικά τώρα» είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας απευθυνόμενους στους βουλευτές.

Παράλληλα όμως επανέλαβε ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σηματοδοτούσε την «αδιαμφισβήτητη λήξη» των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. «Επιθυμούμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά η πραγματικότητα έχει αλλάξει και πρέπει να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας αναλόγως».

Το Βερολίνο θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην Άγκυρα για τον σεβασμό του Κράτους δικαίου, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο κ. Σταϊνμάιερ την ίδια ώρα παρουσίασε και μια σειρά μέτρων που έχουν στόχο την «ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών».

«Όταν η κοινωνία των πολιτών απειλείται στην ύπαρξή της, είναι η δημοκρατία που απειλείται. Αυτή είναι πολύ απλά η εμπειρία μας» υπογράμμισε.

«Εμείς, οι Γερμανοί, γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό είναι σημαντικά τα όρια της ελευθερίας που εγγυάται το Κράτος δικαίου για τη δημοσιογραφία, τον πολιτισμό και την επιστήμη» πρόσθεσε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών προσέφερε άτυπο άσυλο σε όσους δημοσιογράφους, επιστήμονες αλλά και καλλιτέχνες «δεν μπορούν πλέον να εργαστούν στην Τουρκία» λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ