ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο γερμανικό προξενείο της Μαζάρ-ι-Σαρίφ

Αφγανιστάν: Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο γερμανικό προξενείο της Μαζάρ-ι-Σαρίφ

Το γερμανικό προξενείο στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στο βόρειο Αφγανιστάν, έγινε σήμερα στόχος επίθεσης, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι τουλάχιστον 84. 

Όπως ανακοίνωσε ο αστυνομικός διοικητής της τοπικής περιφέρειας, αρκετοί αφγανοί πολίτες σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, ενώ όλοι οι γερμανοί υπήκοοι στο συγκρότημα έχουν διασωθεί.

Ο Σαγιέντ Καμάλ Σαντάτ, επικεφαλής της αστυνομίας της περιφέρειας Μπαλχ, είπε ότι αυτοί που είχαν τραυματιστεί από τα θραύσματα γυαλιού στην ισχυρή έκρηξη βρίσκονται σε τοπικά νοσοκομεία.

Οι αφγανικές ειδικές δυνάμεις συνεχίζουν τις έρευνές τους για τον εντοπισμό των δραστών αλλά δεν συναντούν πιά αντίσταση, είπε. Η περιοχή θα αποκλειστεί μέχρι το πρωί και οι έρευνες θα συνεχιστούν μετά το ξημέρωμα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας στο Βερολίνο ανακοίνωσε ότι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και δυνάμεις του ΝΑΤΟ βρίσκονται στο χώρο της έκρηξης και ότι ο υπουργός εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει μια ειδική ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων για την επίθεση, πρόσθεσε.

Προηγουμένως εκπρόσωπος της αφγανικής αστυνομίας ανέφερε ότι υπάρχουν δύο νεκροί και τουλάχιστον 84 τραυματίες.

Η επίθεση

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με αυτοκίνητο παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, το οποίο οδηγούσε βομβιστής-καμικάζι των Ταλιμπάν, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο συγκλίνουσες πηγές.

Ακολούθησε έκρηξη μέσα στο ξενοδοχείο Μαζάρ, όπου στεγάζεται η γερμανική διπλωματική αποστολή, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της αφγανικής αστυνομίας, Σάγεντ Σαρουάρ Χουσάινι, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The New York Times.

Η έκρηξη, η οποία ακούστηκε σε ολόκληρη την πόλη, στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ σε νοσοκομείο της πόλης εισήχθησαν τουλάχιστον 32 τραυματίες, σύμφωνα με τον αρχίατρο του νοσηλευτικού ιδρύματος Δρ. Νουρ Μοχάμαντ.

Ο Σάγεντ Καμάλ Σαντάτ, εκπρόσωπος της αστυνομίας, δήλωσε ότι εστάλησαν στην περιοχή ενισχύσεις και ότι συγκεντρώνονται πληροφορίες. Στην περιοχή ακούγονται σειρήνες ασθενοφόρων.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, ανέλαβε την ευθύνη για αυτή την «επιχείρηση ενός μάρτυρα» σε ανακοίνωση που εξέδωσε εξ ονόματος της οργάνωσης, αναφέροντας ότι η επίθεση διαπράχθηκε «σε αντίποινα» για τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα τα οποία είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 32 άμαχοι στην Κουντούζ του βόρειου Αφγανιστάν την 3η Νοεμβρίου.

Ο ίδιος είπε ότι και άλλοι ισλαμιστές αντάρτες παρεισέφρησαν στο κτίριο για να συνεχίσουν την επίθεση, κάτι όμως το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές, αν και κάτοικοι της περιοχής γύρω από το γερμανικό προξενείο ανέφεραν πως άκουσαν πυρά σε αναρτήσεις τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος κατάφερε να φθάσει στον τόπο όπου έγινε η επίθεση, στον οποίο έχουν δημιουργήσει περίμετρο ασφαλείας οι αρχές, η έκρηξη έσπασε όλα τα τζάμια των παραθύρων σε ακτίνα «χιλιομέτρων» και τρομοκράτησε τους κατοίκους.

Στην περιοχή γίνονται υπερπτήσεις ελικοπτέρων, πρόσθεσε.

Από το Βερολίνο, ένας εκπρόσωπος της γερμανικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν υπό τη διοίκηση του NATO επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε μια έκρηξη έξω από το γερμανικό προξενείο στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσει λεπτομέρειες για το εάν υπάρχουν θύματα και πόσα.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο εκπρόσωπος αυτός είπε ότι διεξάγεται έρευνα για την έκρηξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ