Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον νότιο Λίβανο μετά τη συμφωνία-πλαίσιο για «διαρκή ειρήνη»
Καπνός υψώνεται στον ουρανό μετά από ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή στο νότιο Λίβανο, όπως φαίνεται από το βόρειο Ισραήλ, Παρασκευή 19 Ιουνίου 2026.
AP Photo/Leo CorreaΜόλις δύο ημέρες μετά την υπογραφή συμφωνίας-πλαισίου για την αποκατάσταση «διαρκούς ειρήνης» ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο, οι IDF πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις την ώρα που η συμφωνία προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις στη Βηρυτό και απορρίπτεται από τον πρόεδρο του λιβανικού κοινοβουλίου, Ναμπί Μπέρι.
Ο Μπέρι ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία «δεν θα υιοθετηθεί» και «δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην τρέχουσα μορφή της», σύμφωνα με ανακοίνωση του κινήματος Άμαλ. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι πρόκειται για συμφωνία «διαταγών» προς τον Λίβανο και όχι για κείμενο που προασπίζει τα δικαιώματα και την κυριαρχία της χώρας.
Νέες ισραηλινές επιθέσεις
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, ANI, μετέδωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε επίσης ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από ρίψη χειροβομβίδας από τον «ισραηλινό εχθρό» σε κοινότητα του νότου.
Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ για «κατάφωρη παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός», την οποία, όπως υποστήριξε, η ίδια «τηρεί μέχρι τώρα». Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι καταγράφει τις παραβιάσεις και «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να υπερασπιστεί την πατρίδα και τον λαό της».
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στοχοποίησε μαχητές της Χεζμπολάχ κοντά σε περιοχή την οποία αποκαλεί «ζώνη ασφαλείας». Παράλληλα, γνωστοποίησε τον θάνατο Ισραηλινού αξιωματικού σε μάχη στον Λίβανο, ανεβάζοντας επισήμως σε 38 τις απώλειες του ισραηλινού στρατού στη χώρα. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο δράστης, τον οποίο χαρακτήρισε «τρομοκράτη της Χεζμπολάχ», εντοπίστηκε και «εξαλείφθηκε».

Ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα με τον Λίβανο
(AP Photo/Ariel Schalit)Καταστροφή σήραγγας της Χεζμπολάχ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατς, ανακοίνωσαν το βράδυ της Κυριακής ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν μεγάλη υπόγεια σήραγγα της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωσή τους, η σήραγγα είχε μήκος άνω των 200 μέτρων και βάθος μεγαλύτερο των 25 μέτρων. Στο εσωτερικό της, όπως ανέφεραν, βρέθηκαν εκατοντάδες όπλα και θέσεις εκτόξευσης στραμμένες προς το Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε σε χωριστή ανακοίνωση ότι οι θέσεις εκτόξευσης πυραύλων ήταν τέσσερις.
Αντιδράσεις από Χεζμπολάχ
Η Χεζμπολάχ έχει ήδη εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της στη συμφωνία. Ο βουλευτής της οργάνωσης Χασάν Φαντλάλα δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να εφαρμοστεί», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μετατρέψει τη σύγκρουση με το Ισραήλ σε εσωτερική σύγκρουση.
Ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κάσεμ, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ταπεινωτική» και «επονείδιστη», υποστηρίζοντας ότι ισοδυναμεί με «απεμπόληση της εθνικής κυριαρχίας» και νομιμοποιεί τη συνέχιση της ισραηλινής παρουσίας στον νότιο Λίβανο.
Υποστηρικτές της Χεζμπολάχ διαδήλωσαν το βράδυ της Παρασκευής, ενώ, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, στον δρόμο προς το αεροδρόμιο της Βηρυτού, κοντά στα νότια προάστια, πυρπολήθηκαν αφίσες με το σύνθημα «Πρώτα ο Λίβανος».
Τι προβλέπει η συμφωνία πλαίσιο
Η νέα κλιμάκωση έρχεται σε μια ιδιαίτερα εύθραυστη συγκυρία, καθώς Ισραήλ και Λίβανος πραγματοποίησαν στην Ουάσιγκτον νέο γύρο απευθείας διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, στις πρώτες τέτοιες συνομιλίες έπειτα από δεκαετίες. Οι δύο χώρες παραμένουν, από τεχνική άποψη, σε εμπόλεμη κατάσταση.
Η συμφωνία-πλαίσιο, που χαρακτηρίστηκε «ιστορική» από τον Νετανιάχου, προβλέπει ως βασική προϋπόθεση για την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον Λίβανο τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ — ζήτημα που η Βηρυτός αδυνατεί εδώ και χρόνια να επιβάλει.
Στις 13 Ιουλίου η «πρεμιέρα» των θερινών εκπτώσεων - Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα
10:55
Νεαρός βγήκε με ηλεκτρικό πατίνι στη Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου – Κινητοποίηση της Αστυνομίας
10:49
«Καλπάζουν» οι κυβερνοεπιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ - Πάνω από 4.500 περιστατικά
10:49
Καλλιθέα: Εξιτήριο για την 75χρονη που πήδηξε από το μπαλκόνι του φλεγόμενου σπιτιού για να σωθεί
10:48