ΚΟΣΜΟΣ

Κάλας: Η Τουρκία είναι ο 2ος μεγαλύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ - Τι είπε για την ένταξη της στην Ε.Ε

Κάλας: Η Τουρκία είναι ο 2ος μεγαλύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ - Τι είπε για την ένταξη της στην Ε.Ε

Η Κάγια Κάλας

AP Photo/Petros Karadjias

Στον στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ  και τις σχέσεις της 'Αγκυρας με την Ε.Ε. αναφέρθηκε τη Δευτέρα (29/6) η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Κάγια Κάλας.

«Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε η Κάλας, επισημαίνοντας ότι «Φυσικά, έχουν υπάρξει επίσης πολλά ζητήματα σχετικά με τις θεμελιώδεις ελευθερίες που αποτελούν βασικά στοιχεία της ένταξης στην ΕΕ. Αλλά όσον αφορά το ΝΑΤΟ, τότε η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στο Συμμαχία, και σίγουρα με μια πολύ ισχυρή αμυντική βιομηχανία» είπε η Κάλας.

Η ίδια χαρακτήρισε την Άγκυρα σημαντικό εταίρο για τη Συμμαχία, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία είναι ένας εταίρος στρατηγικής σημασίας». Παράλληλα, σχολίασε το διεθνές περιβάλλον ενόψει της Συνόδου, λέγοντας: «Φυσικά, πριν από κάθε σύνοδο κορυφής λέγεται ότι αυτή είναι μια ιστορική σύνοδος. Αλλά είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή, οι διατλαντικές σχέσεις έχουν επίσης υποστεί κάποια έντονη πίεση», πρόσθεσε.

Η Κάλας, μαζί με την επίτροπο Διεύρυνσης Μάρτα Κος και τον επίτροπο Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ πραγματοποιούν Δευτέρα και Τρίτη (29/6&30/6) επίσκεψη στην Τουρκία, όπου θα συναντηθούν με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Στις συνομιλίες αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η προώθηση της Ατζέντας Συνδεσιμότητας, η οποία αφορά επενδύσεις στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των ψηφιακών υποδομών, με στόχο την ενίσχυση των διασυνδέσεων μεταξύ της Ευρώπης, της Τουρκίας, του Νοτίου Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 7-8 Ιουλίου.