ΚΟΣΜΟΣ

Δύτης βρήκε χαμένη πυρηνική βόμβα στα ανοιχτά του Καναδά;

Δύτης βρήκε χαμένη πυρηνική βόμβα στα ανοιχτά του Καναδά;
ROYAL AVIATION MUSEUM OF WESTERN CANADA

Ένας δύτης που βουτούσε για να μαζέψει Ολοθουροειδή ( θαλάσσιο αγγούρι) πιθανώς να ανακάλυψε μια χαμένη αμερικανική πυρηνική βόμβα στα ανοιχτά των ακτών του Καναδά.

 

Ο λόγος για τον Σον Σμιριχίνσκι ο οποίος έκανε κατάδυση κοντά στη Βρετανική Κολούμπια όταν εντόπισε μια μεγάλη μεταλλική συσκευή που έμοιαζε κάπως με ιπτάμενο δίσκο.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Καναδά (DND) εκτιμά πως θα μπορούσε να είναι ένα χαμένο πυρηνικό όπλο από αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-36 που συνετρίβη στην περιοχή το 1950. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν θεωρεί πως υπάρχει ενεργό πυρηνικό υλικό.

Παρόλα αυτά, στην περιοχή -κοντά στο αρχιπέλαγος Haida Gwaii- έχουν αποσταλεί πλοία του πολεμικού ναυτικού για να διερευνήσουν το εύρημα.

O Σμιριχίνσκι λέει πως βρήκε το αντικείμενο ενώ έκανε κατάδυση στα ανοιχτά του Pitt Island κοντά στο Haida Gwaii στις αρχές του Οκτωβρίου, κοντά στα σύνορα με την Αλάσκα.

«Ήταν μεγαλύτερο από king size κρεβάτι, επίπεδο πάνω, με στρογγυλό κάτω μέρος και είχε μια τρύπα στη μέση» είπε στο BBC. «Βρήκα κάτι πολύ περίεργο, νομίζω πως είναι UFO» είπε στους άλλους δύτες, όταν βγήκε στην ακτή.

Η περιοχή είναι απομακρυσμένη, και όπως είπε έπρεπε να περιμένει λίγες ημέρες πριν πάει στην πόλη και βρει κάποιον που θα μπορούσε να γνωρίζει κάτι για αυτό. Ένας από τους φίλους του, που κατοικεί εδώ και χρόνια στην περιοχή, του είπε πως «ίσως βρήκες εκείνη την πυρηνική βόμβα που έχασαν εδώ τη δεκαετία του '50».

Ήταν τον Φεβρουάριο του 1950, όταν ένα αμερικανικό Β-36 συνετρίβη κοντά στη Βρετανική Κολούμπια ενώ πετούσε προς την αεροπορική βάση Κάρσγουελ στο Τέξας. Το αεροπλάνο πραγματοποιούσε μυστική αποστολή εξομοίωσης πυρηνικού πλήγματος και μετέφερε μια πραγματική πυρηνική βόμβα Mark IV. Σκοπός ήταν να διαπιστωθεί εάν μπορούσε να μεταφερθεί το απαιτούμενο φορτίο.

Κάποια στιγμή, οι κινητήρες του έπιασαν φωτιά και το πλήρωμα εγκατέλειψε το αεροσκάφος με αλεξίπτωτο. Από τα 17 μέλη του, πέντε έχασαν τη ζωή τους.

Η βόμβα περιείχε μόλυβδο, ουράνιο και ΤΝΤ, αλλά όχι πλουτώνιο, οπότε δεν ήταν ικανή να προκαλέσει πυρηνική έκρηξη. Σύμφωνα με τον Ντερκ Σέπτερ, ιστορικό αεροπορίας από τη Βρετανική Κολούμπια, ο αμερικανικός στρατός διερεύνησε τα συντρίμμια, αλλά δεν βρήκε τη βόμβα.

Τα μέλη του πληρώματος είπαν ότι πρώτα έριξαν τη βόμβα στη θάλασσα, καθώς φοβήθηκαν τι μπορεί να έκανε η έκρηξη του ΤΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ