ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Μεγάλες διαδηλώσεις για την Ημέρα Ανεξαρτησίας

Πολωνία: Μεγάλες διαδηλώσεις για την Ημέρα Ανεξαρτησίας
REUTERS / AGENCJA GAZETA

Δύο πατριωτικές διαδηλώσεις μία της ακροδεξιάς και μία της φιλελεύθερης, κεντρώας αντιπολίτευσης, οργανώθηκαν σήμερα στη Βαρσοβία, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Πολωνίας, παρά το τσουχτερό κρύο.

Πολλές χιλιάδες νέοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα εθνικιστικών κινημάτων και διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, κάτω από ένα δάσος από ερυθρόλευκες σημαίες και αναμένους δαυλούς, αψηφώντας το πρώτο χιόνι της χρονιάς.

Οι οργανωτές αυτής της "Πορείας της Ανεξαρτησίας" υποστηρίζουν ότι συγκέντρωσαν 100.000 ανθρώπους, όμως, όπως γράφει το ΑΠΕ, ούτε η αστυνομία ούτε ο δήμος έδωσαν κάποια εκτίμηση του αριθμού των διαδηλωτών.

Οι συγκεντρωμένοι, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά, φώναζαν συνθήματα όπως "Θεός, Τιμή, Πατρίδα" ή "Θα κρεμάσουμε τους κομμουνιστές από τα δέντρα αντί για φύλλα". Ορισμένοι κρατούσαν πανώ με το σύνθημα "Άμβλωση=φόνος".

Την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια άλλη πορεία, οργανωμένη από την Επιτροπή Υπεράσπισης της Δημοκρατίας (KOD) ένα κίνημα που αντιπολιτεύεται τη συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας.

Οι διαδρομές που ακολούθησαν οι δύο διαδηλώσεις είχαν προκαθοριστεί έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε επαφή της μιας ομάδας με την άλλη. Επτά χιλιάδες αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν για να διατηρήσουν την τάξη, ωστόσο δεν αναφέρθηκε κανένα επεισόδιο.

Στην επίσημη τελετή για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη συγκρότηση μιας επιτροπής που θα αναλάβει να οργανώσει τους εορτασμούς για την επέτειο των 100 ετών από την ανεξαρτησία της χώρας, το 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ