ΚΟΣΜΟΣ

74χρονη Ινδή γιαγιά παίρνει το σπαθί της και εντυπωσιάζει (vid)

74χρονη Ινδή γιαγιά παίρνει το σπαθί της και εντυπωσιάζει (vid)
Youtube/Barcroft TV

Μην σας ξεγελά το ευγενικό παρουσιαστικό και η γερασμένη της όψη. Αυτή η 74χρονη κυρία μπορεί να τα βάλει και να κερδίσει τον καθένα.

Η Meenakshi Raghavan θεωρείται στην Ινδία ως μια από τις καλύτερες στο kalaripayattu, μιας πολεμικής τέχνης που είναι γνωστή και ως kalari και επικεντρώνεται στην χρήση όπλων, όπως σπαθιά, ασπίδες και μπαστούνια.

Η «γιαγιά με το σπαθί» εξασκείται εδώ και 66 χρόνια και πολύ συχνά κερδίζει τους άντρες αντιπάλους της ακόμη και αν έχουν τα μισά της χρόνια.

«Δεν ήμουν ποτέ θυμωμένο η επιθετικό είδος ανθρώπου, αλλά χόρευα. Όταν με είδε να χορεύω ο δάσκαλος είπε ‘Διδάξτε την και kalari’», θυμήθηκε η Raghavan στο Barcroft TV.

india

«Γύρω στα 10-12 παράτησα τον χορό και έκανα μόνο kalaripayattu. Μου αρέσει περισσότερο, γι’ αυτό το συνεχίζω».

Η επιλογή της ήταν δύσκολη καθώς στην Ινδία υπήρχε περιορισμός στο τι μπορούσε να κάνει και τι όχι μια γυναίκα.

«Το να κάνεις αυτό που σου κάνει καλό, είναι συχνά πρόκληση για τις γυναίκες στην Ινδία. Αλλά από την στιγμή που το kalari ήταν οικογενειακή υπόθεση, είχα την πλήρη στήριξη της οικογένειας και των κατοίκων της κοινότητας μου να συνεχίσω την εξάσκηση». «Ευτυχώς σήμερα δεν υπάρχουν αποκλεισμοί της ίδια έντασης».

INDIA1

Η «γιαγιά με το σπαθί» έχει αναλάβει τον ρόλο της δασκάλου πλέον. Έχει υπό την επίβλεψή της 150 μαθητές, από την ηλικία των 5 ετών, και έχει μια ξεχωριστή συνήθεια να μιλά με τις γυναίκες που παρακολουθούν τα μαθήματά της.

INDIA2

«Λέω ένα πράγμα στα κορίτσια: Μάθετε kalari. Είμαι αυτάρκης, δεν χρειάζομαι την προστασία κανενός. Βγαίνω την νύχτα ολομόναχη. Με το kalari δεν χρειάζομαι ασφάλεια».

Νιώθει περήφανη για την δική της εξέλιξη, αλλά και για την αυτοπεποίθηση που αποκτούν οι νεαροί μαθητές της από την εξάσκηση της πολεμικής τέχνης.

«Μετά τα μαθήματα μου λένε ‘ Ήρθαμε για kalari και νιώθουμε θαρραλέοι’. (...) ‘Έχουμε την σιγουριά να περπατάμε μόνοι μας και την νοητικά, αισθανόμαστε πολύ δυνατοί’».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ