ΚΟΣΜΟΣ

Το εργοστάσιο του Όσκαρ Σίντλερ θα μετατραπεί σε μουσείο του Ολοκαυτώματος

Το εργοστάσιο του Όσκαρ Σίντλερ θα μετατραπεί σε μουσείο του Ολοκαυτώματος
Youtube

Το ερειπωμένο εργοστάσιο του Γερμανού βιομηχάνου Όσκαρ Σίντλερ στο Brněnec (πρώην Brünnlitz), χαρακτηρίστηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και αναμένεται να μετατραπεί σε μουσείο αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα, όπως ανακοίνωσαν Τσέχοι αξιωματούχοι.

 

Ο Σίντλερ κατάφερε να σώσει από το θάνατο περίπου 1.200 Εβραίους κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στα τέλη του 1944, ο Ναζιστής βιομήχανος μετέφερε τους εργάτες του από τα εργοστάσιά του στην Κρακοβία στην Πολωνία , με το πρόσχημα ότι ήταν ειδικευμένοι στα πυρομαχικά που απαιτούνταν για τη γερμανική πολεμική προσπάθεια. Στην πραγματικότητα, τους μετέφερε για να τους σώσει από το Ολοκαύτωμα.

Ο Σίντλερ ήταν Τσέχος πολίτης που καταγόταν από την γερμανόφωνη περιοχή της Σουδητίας.«Ναι, ο Σίντλερ ήταν Ναζί, εγκληματίας πολέμου και κατάσκοπος. Αλλά έχω συναντηθεί με 150 Εβραίους που συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα και δούλευαν στο εργοστάσιο του Brněnec, και οι οποίο λένε ότι το σημαντικό είναι πως παρέμειναν ζωντανοί» υποστήριξε στη βρετανική εφημερίδα ο Τόμας Κράους, διευθυντής της Συνομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων της Τσεχίας. «Πρόκειται για μια περίπλοκη ιστορία: ο Σίντλερ στην αρχή ήταν ένας αφοσιωμένος ναζιστής, στην πορεία όμως μετατράπηκε σε σωτήρα και ήρωα. Δεν ήταν ο μόνος –πολλοί ακόμη τέως ναζιστές έκαναν το ίδιο. Ήταν απλώς ο πιο γνωστός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ