ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Πώς αξιολογούν τα κόμματα της Κύπρου τις συνομιλίες στην Ελβετία

Κυπριακό: Πώς αξιολογούν τα κόμματα της Κύπρου τις συνομιλίες στην Ελβετία
Τέσσερα στιγμιότυπα από τη συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν (Ban Ki-moon) με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδης και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί (Mustafa Akinci), κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό στο ελβετικό θέρετρο του Μοντ Πελεράν (Mont Pelerin), τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016 REUTERS/Fabrice Coffrini/Pool

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εκτιμούν θετικά τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πολεράν. Αντίθετα, τα άλλα κόμματα εκφράζουν ανησυχία. Όλα τα κόμματα αναμένουν ενημέρωση από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των συνομιλιών. Μιλώντας στο ΡΙΚ χαρακτήρισε θετικό ότι «υπάρχει σημαντική πρόοδος σε ένα κορυφαίο θέμα του όπως είναι το εδαφικό». Επίσης υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε στην ιστορική στιγμή που περιμένουμε 42 χρόνια, την απελευθέρωση της πατρίδας μας».

Την άποψη πως «κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος αναμένει ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο. Ωστόσο, εκτιμά πως, αν δεν κατέληγαν πουθενά οι διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν, δεν θα αποφάσιζαν να συναντηθούν σε μια βδομάδα στη Γενεύη.

Η διεθνής διάσκεψη, είπε, θα πρέπει να γίνει με την παρουσία «όλων εκείνων που έχουμε κατ' επανάληψη επισημάνει, δηλαδή του ΟΗΕ στην παρουσία των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, των δυο κοινοτήτων, των εγγυητριών δυνάμεων και της ΕΕ αν η ίδια το επιθυμεί».

Πολύωρη και ουσιαστική ενημέρωση αναμένει από τον πρόεδρο Αναστασιάδη το ΔΗΚΟ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Άθως Αντωνιάδης επέκρινε τον Έσπεν Άιντα (Espen Barth Eide) ότι ασκεί πιέσεις προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και κατηγόρησε τον Μουσταφά Ακιντζί ότι δεν κατέθεσε χάρτη στις συνομιλίες, όπως αρχικά δήλωσε ότι θα πράξει και ότι συμπεριφέρεται με αδιαλλαξία, όπως οι προκάτοχοί του.

Επανέλαβε τη θέση του ΔΗΚΟ ότι τον πρόεδρο Αναστασιάδη στις συνομιλίες του εξωτερικού πρέπει να συνοδεύουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στο Μοντ Πελεράν δεν επιτεύχθηκε αυτό για το οποίο μετέβησαν οι δυο ηγέτες, δηλαδή δεν κατατέθηκαν χάρτες, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος νιώθει την ανάγκη να ενημερώσει τα κόμματα για την πορεία των συνομιλιών στην Ελβετία.

Ο Κωστής Ευσταθίου ζήτησε να μην δημιουργούνται ούτε ψεύτικες ελπίδες, αλλά ούτε και κλίμα απαισιοδοξίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, δήλωσε ότι το κόμμα εκφράζει ανησυχία και αγωνία για τις «υποχωρήσεις, που έχουν ήδη γίνει».

Ο αντιπρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος, εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα οι συνομιλίες να πάνε καλά και να υπάρξει κατάληξη σε ένα καλό και βιώσιμο σχέδιο για λύση του Kυπριακού. Ωστόσο, είπε ότι υπάρχει απογοήτευση, γιατί έγινε συζήτηση για το εδαφικό στο εξωτερικό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, δήλωσε ότι το κόμμα του διαφωνεί με τη βάση λύσης του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι θέση του κόμματος είναι η εξεύρεση λύσης για ενιαίο κράτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ