ΚΟΣΜΟΣ

Υπερπανσέληνος: Αύριο το εντυπωσιακότερο φεγγάρι των τελευταίων 70 ετών

Υπερπανσέληνος: Αύριο το εντυπωσιακότερο φεγγάρι των τελευταίων 70 ετών
YOUTUBE

Όσοι γεννήθηκαν πριν το 1948, περιμένουν από τότε για να θαυμάσουν ξανά ένα τέτοιο φαινόμενο. Όσοι γεννήθηκαν μετά τη συγκεκριμένη χρονολογία, θα ζήσουν για πρώτη φορά κάτι ανάλογο. Αύριο βράδυ, 14 Νοεμβρίου, όλα τα βλέματα θα είναι στραμμένα στην Υπερπανσέληνο...

Το γεγονός ότι η Σελήνη θα πλησιάσει στη Γη περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μετά το 1948, δηλαδή εδώ και σχεδόν 70 χρόνια, θα την κάνει να φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη από ποτέ. Πόσο; Επτά τοις εκατό μεγαλύτερη και 16% φωτεινότερη σύμφωνα με τη μέση Πανσέληνο.

Σύμφωνα με τη NASA, η επόμενη φορά που το φεγγάρι θα βρεθεί ανάλογα κοντά και θα φαίνεται τόσο μεγάλο και φωτεινό, θα είναι το Νοέμβριο του 2034.

Η σούπερ-πανσέληνος θα φθάσει στο μέγιστό της στις 15:52 ώρα Ελλάδος στις 14 Νοεμβρίου. Στην πραγματικότητα και τα δύο συνεχόμενα βράδια της 13ης και της 14ης Νοεμβρίου, η Πανσέληνος θα είναι εντυπωσιακή.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, ο ίδιος ο δορυφόρος δεν αλλάζει μέγεθος, αλλά μεταβάλλεται η απόστασή του από εμάς. Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Εντυπωσιακή ήταν επίσης η πανσέληνος της 16ης Οκτωβρίου, ενώ θεαματική θα είναι και η επόμενη της 14ης Δεκεμβρίου, αν και όχι όπως αυτή στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο όρος υπέρ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη (όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ