ΚΟΣΜΟΣ

Οι ερωτήσεις δικαστή σε δίκη για βιασμό ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων

Οι ερωτήσεις δικαστή σε δίκη για βιασμό ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων
Carlos Barria/Reuters

Ιδιαιτέρως δύσκολη και ψυχολογικά επίπονη έχει αποδειχθεί για μια γυναίκα η δικαστική διαμάχη με τον φερόμενο ως βιαστή της. Μετά τα σχόλια ενός δικαστή το 2014, που την ρώτησε ευθέως γιατί δεν κράτησε κλειστά τα πόδια της, τώρα η γυναίκα βρέθηκε αντιμέτωπη με τον συνήγορο του κατηγορουμένου που θέλει να πείσει ότι η πράξη ήταν συναινετική.

Η γυναίκα κατηγόρησε τον 29χρονο Αλεξάντερ Γουάγκαρ για βιασμό στην τουαλέτα ενός σπιτιού κατά την διάρκεια πάρτι το 2011. Αυτή την στιγμή η υπόθεση της δικάζεται σε δεύτερο βαθμό σε δικαστήριο του Καναδά.

Το θύμα, η ταυτότητα του οποίου κρατείται μυστική, δέχθηκε υπαινιγμούς για το κατά πόσο δεν ήθελε αυτό που έγινε και μάλιστα ο δικηγόρος – σύμφωνα με την The Globe and Mail – είπε ότι η βίαιη αρχή του συμβάντος αποδεικνύει πως λέει ψέματα.

Ο δικηγόρος κατ’ επανάληψη επεσήμανε πως η 26χρονη σήμερα γυναίκα θύμωσε επειδή ο πελάτης του έκανε σεξ με άλλη γυναίκα μετά το περιστατικό και γι’ αυτό προχώρησε με την καταγγελία.

Στην πρώτη ακροαματική διαδικασία επί της υπόθεσης ο τότε δικαστής, είχε ρωτήσει την 26χρονη «δεν μπορούσες να κρατήσεις τα γόνατά σου κλειστά» ή «να σκύψεις»; Τότε ο δικαστής είχε αθωώσει τον κατηγορούμενο υποστηρίζοντας πως το θύμα, 19 ετών την ημέρα της καταγγελθείσας επίθεσης, μπορούσε να τον εμποδίσει και δεν το έκανε.

Οι ερωτήσεις του δικαστή προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων όταν ανέβηκαν στην ιστοσελίδα του καναδικού Δικαστικού Συμβουλίου. Εκεί δόθηκαν όλες οι λεπτομέρειες της τοποθέτησης του.

Πέρα απ΄όλα τ΄άλλα ο δικαστής είχε τότε υποστηρίξει πως «γυναίκες θέλουν να έχουν ερωτικές επαφές, ειδικά όταν είναι μεθυσμένες», «μερικές φορές οι επαφές και πόνος πάνε μαζί και αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό». Έχει ξεκινήσει έρευνα για την στάση του και είναι πιθανό να χάσει μέχρι και την θέση του.

Το φερόμενο ως θύμα τόνισε πως η μεταχείριση της από τον δικαστή την έκανε να νιώσει «μίσος» για τον εαυτό της. «Με έκανε να μισήσω τον εαυτό μου και με έκανε να νιώσω πως μπορούσα να κάνω κάτι... πως ήμουν ελευθέρων ηθών».

Η νέα δικαστική διαμάχη της 26χρονης γίνεται ενώπιον δικαστή χωρίς όμως ενόρκους.

Μετά τις δηλώσεις του δικηγόρου του κατηγορούμενου η Κιν Στάντον, από τον Οργανισμό Νομικής Εκπαίδευσης και Δράσης των γυναικών στον Καναδά τόνισε πως τέτοια αντιμετώπιση απέναντι σε θύματα βιασμού είναι πολύ συχνή.

«Το αν χόρεψε ή όχι η καταγγέλλουσα με τον καταγγελλόμενο ή το αν του έκανε κομπλιμέντα για τις χορευτικές του ικανότητες δεν έχει καμία σχέση με το αν έδωσε την συναίνεση της για το τι ακολούθησε. Το ερώτημα είναι αν ο κατηγορούμενος πήρε την σίγουρη συναίνεση της», είπε και συνέχισε:

«Αυτή η προσπάθεια να κάνεις το θύμα – θύτη κατά την εξέταση είναι ένας από τους λόγους που θύματα που επιβίωσαν από σεξουαλικές επιθέσεις τόσο σπάνια καταγγέλλουν τα περιστατικά, και το γεγονός είναι πως αυτή η νεαρή γυναίκα περνά όλο αυτό για δεύτερη φορά δείχνει κουράγιο από μέρους της»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ