ΚΟΣΜΟΣ

Ιρακινοί στρατιώτες ανακατέλαβαν τη Νιμρούντ

Ιρακινοί στρατιώτες ανακατέλαβαν τη Νιμρούντ
REUTERS / ALAA AL-MARJANI

Ιρακινοί στρατιώτες ανακατέλαβαν τη Νιμρούντ, τον χώρο όπου βρίσκεται η αρχαία ασυριακή πόλη και είχε καταληφθει πριν από δύο χρόνια από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του στρατού.

«Στρατεύματα της Ένατης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας απελευθέρωσαν πλήρως την πόλη Νιμρούντ και ύψωσαν την ιρακινή σημαία στα κτίριά της», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η πόλη Νιμρούντ βρίσκεται ένα χιλιόμετρο δυτικά των ερειπίων της αρχαίας πόλης.

Ιράκ: Τρεις νεκροί από επίθεση του ISIS με αέριο χλωρίου

Με οβίδες που περιείχαν αέριο χλωρίου επιτέθηκαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε χωριό της κεντρικής επαρχίας Σάλαχ αντ Ντιν, στο Ιράκ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, όπως μετέδωσαν ιρακινά ΜΜΕ.

«Το ΙΚ σφυροκόπησε το Σάββατο ένα χωριό στην περιοχή Ας Σιρκάτ με πάνω από 15 οβίδες, ορισμένες από τις οποίες περιείχαν τοξικό αέριο χλωρίου.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Προκλήθηκαν επίσης υλικές ζημιές», ανέφερε πηγή στο τηλεοπτικό δίκτυο Samaria, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Την Παρασκευή, η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε ότι οι τζιχαντιστές έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις τους στην ιρακινή πόλη Καϊγιάρα, νότια της Μοσούλης.

Η χρήση χημικών όπλων παραβιάζει τη διεθνή Σύμβαση για την Απαγόρευση της Χρήσης Χημικών Όπλων (1993) και αποτελεί έγκλημα πολέμου βάσει του καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ