Ιράν: «Δεν έχουμε λόγο να τηρούμε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ αν δεν ωφελείται η Τεχεράνη»
O πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ
AP Photo/Hussein MallaΑν η Τεχεράνη δεν επωφελείται από το «Μνημόνιο Συνεννόησης» με τις ΗΠΑ «δεν έχει κανέναν λόγο να εμμένει σε μια τέτοια συμφωνία» δήλωσε σήμερα (15/7) ο επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ιράν και πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ.
Η εθνική ασφάλεια του Ιράν εξαρτάται από τη διατήρηση των «ιρανικών διευθετήσεων» στα Στενά του Ορμούζ, πρόσθεσε ο Γαλιμπάφ, σε μια μακροσκελή ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.
Σύμφωνα με τον Ιρανό πολιτικό, η προσέγγιση του Ιράν στον πόλεμό του με τις ΗΠΑ και στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του θα πρέπει να βασίζεται στα εθνικά συμφέροντα, την εθνική ασφάλεια και μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Η Τεχεράνη δεν έχει άλλη επιλογή παρά μόνο να βασίζεται στις δικές της δυνάμεις, εξήγησε.
Ταυτόχρονα ωστόσο, ο Γαλιμπάφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ. «Η διαπραγμάτευση σε αυτό το στάδιο δεν ισοδυναμεί με συμβιβασμό αλλά, μαζί με τον πόλεμο, είναι μέρος της στρατηγικής της αντίστασης και της προστασίας των εθνικών συμφερόντων», ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Ο διαχωρισμός και η επιλογή είτε της διαπραγμάτευσης είτε του πολέμου ως μοναδικής λύσης είναι στρατηγικό λάθος», πρόσθεσε.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συνάντηση με τον Τραμπ επιδιώκει ο Νετανιάχου - Σχεδιάζει ταξίδι στην Ουάσινγκτον
Εντείνεται η μάχη για τον έλεγχο του Ορμούζ με τις ΗΠΑ να εξαπολύουν νέες επιθέσεις κατά του Ιράν
Το Ισραήλ θα αποχωρήσει από τμήματα του Λιβάνου – Τράμπ: Η Συρία να αντιμετωπίσει τη Χεζμπολάχ
Τσάπαλος: Πάνω από 1 δισ. ευρώ το πακέτο μέτρων για το 2027 - Τι αλλάζει για τα τεκμήρια
09:51
Θεσσαλονίκη: Νεκρός 20χρονος μετά από σύγκρουση μηχανής με αυτοκίνητο στον Χορτιάτη
09:40
Πυρά Μητσοτάκη κατά ΠΑΣΟΚ για «ασχετοσύνη»: «Επιλέγει να ψηφίσει Ακρίτα αλλά όχι Στουρνάρα»
09:32
Τοπικό στοιχείο, διάσημες υπογραφές και wellness εμπειρίες στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης
09:30