ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Νέα Ζηλανδία: Δύο οι νεκροί σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας

Σεισμός Νέα Ζηλανδία: Δύο οι νεκροί σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας

Δύο είναι, μέχρι τώρα, οι νεκροί από τον μεγάλο σεισμό που χτύπησε σήμερα τη Νέα Ζηλανδία. Αυτό επιβεβαίωσε η Αστυνομία της χώρας σε συνέντευξη τύπου. Νωρίτερα ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε σε ύπαρξη θυμάτων στην πόλη Καϊκούρα, χωρίς ωστόσο να δίνει αριθμό. Η Καϊκούρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες παραμένει αποκλεισμένη. 

Δεκάδες μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μετά τον κύριο σεισμό με τους μεγαλύτερους σε μέγεθος να είναι 6.2, 5.7 και 5.8 Ρίχτερ. Μετά την δόνηση εκδόθηκε προειδοποιητικό δελτίο για τσουνάμι.

Οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους, ενώ έχουν εκκενωθεί και όλα τα ξενοδοχεία της πόλης. Πληροφορίες κάνουν λόγο για αποστολή ελικοπτέρων με ιατρικό προσωπικό στην περιοχή που χτύπησε ο εγκέλαδος. Άλλες αναφορές έκαναν λόγο για κατάρρευση κτηρίου στην Καϊκούρα, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (USGS), το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 91 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά του Κράιστσερτς (Christchurch), ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χλμ. Χρήστες του Twitter κάνουν λόγο για σοβαρές υλικές ζημιές.

Μαρτυρίες και φωτογαφίες που κυκλοφορούν στα social media δείχνουν καταστροφές σε σπίτια, αλλά και το οδικό δίκτυο. Πολλοί είναι οι δρόμοι που έκλεισαν, αλλά υπήρξαν και ζημιές και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες.

«Χτύπησε» το πρώτο τσουνάμι

Σύμφωνα με τη την Anna Kaiser, σεισμολόγο στο Ινστιτούτο GNS, κύματα ύψους ενός μέτρου καταγράφηκαν στην περιοχή του North Canterbury. Σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας τα πρώτα κύματα δεν θα είναι και τα πιο μεγάλα ενώ υπολογίζεται ότι θα συνεχιστούν για ορισμένες ώρες ακόμα.

«Τα πρώτα κύματα έφτασαν, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιες είναι οι επιπτώσεις», είπε Sarah Stuart-Black του υπουργείου Πολιτικής Άμυνας.

Παράλληλα, συνεχώς εκδίδονται προειδοποιητικές ειδοποιήσεις με τις οποίες καλούνται οι πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές της χώρας.

Επιπλέον, ακούγονται στην περιοχή και προειδιοποιητικές σειρήνες για τσουνάμι

chr1

Twitter / nadhirahzakaria

Ο φονικός σεισμός του 2011

Το Christchurch είναι μια πόλη που έχει χτυπηθεί πολλάκις από τον Εγκέλαδο τα τελευταία χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2010 είχε καταγραφεί σεισμός μεγέθους 7,1R στην ευρύτερη περιοχή του Canterbury, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

Έξι μήνες αργότερα, όμως και συγκεκριμένα στις 22 Φεβρουαρίου του 2011, ένα νέο χτύπημα μεγέθους 6,3R με επίκεντρο το Christchurch είχε προκαλέσει τον θάνατο 185 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.500, ενώ ισοπέδωσε την πόλη. Σεισμική δόνηση χωρίς θύματα στο Christchurch είχε σημειωθεί και φέτος, στις 14 Φεβρουαρίου (5,7R).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ