ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Νίκη της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές

Βουλγαρία: Νίκη της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές
Ο προεδρικός υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ρούμεν Ράντεφ ετοιμάζεται να ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής 13 Νοεμβρίου 2016, στη Σόφια REUTERS/Stoyan Nenov TPX IMAGES OF THE DAY

Ο Ρούμεν Ράντεφ (Rumen Radev), υποψήφιος της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης που θεωρείται φίλα προσκείμενος στη Μόσχα, επικράτησε σήμερα στις προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα exit poll που είδαν το φως της δημοσιότητας, έναντι της αντιπάλου του που υποστήριζε ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ (Boyko Borissov), ο οποίος δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του.

Τρεις εταιρείες δημοσκοπήσεων δίνουν στον πρώην αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας, ηλικίας 53 ετών, ποσοστό 58,1% έως 58,5% έναντι 35,25% έως 35,7% για την πρόεδρο του Κοινοβουλίου Τσέτσκα Τσάτσεβα (Tsetska Tsacheva), υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος.

«Η δημοκρατία νίκησε σήμερα την απάθεια και τον φόβο», δήλωσε ο Ράντεφ λίγο μετά τη δημοσίευση των exit poll στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος βρίσκεται στη εξουσία από τον Οκτώβριο του 2014, επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα την πρόθεσή του να παραιτηθεί σε περίπτωση αποτυχίας της Τσάτσεβα.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, μετά την ήττα της υποψηφίας του κυβερνώντος κόμματος GERB στις προεδρικές εκλογές, .

«Εναπόκειται στους πολίτες να αποφασίσουν: εάν επιθυμούν μια πολιτική κρίση, θα την έχουν», δήλωσε ο ίδιος προσερχόμενος σε εκλογικό κέντρο της Σόφιας. Η πρωθυπουργική θητεία έληγε κανονικά το 2018.

Η παραίτησή του αναμένεται να οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών και σε μια περίοδο αβεβαιότητας για την χώρα, η οποία το 2013 είχε συγκλονιστεί από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και πολλούς μήνες πολιτικής αστάθειας.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, ο Ράντεφ είχε κάνει την έκπληξη επικρατώντας της υποψηφίας του Μπορίσοφ.

Ο Ρούμεν Ράντεφ, που δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα αλλά υποστηρίζεται από τους Σοσιαλιστές, τάχθηκε υπέρ της άρσης των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας και έχει δηλώσει ότι η «Κριμαία είναι στην πραγματικότητα ρωσική».

Η θητεία του διαρκεί 5 χρόνια και διαδέχεται τον Ρόσεν Πλέβνελιεφ (Rosen Plevneliev), που υποστήριζε το κυβερνών κόμμα. Ο Πλέβνελιεφ έχει ασκήσει κριτική στον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (Vladimir Putin).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ