ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι: Ο Τραμπ ως πρόεδρος θα είναι διαφορετικός από τον υποψήφιο Τραμπ

Ρέντσι: Ο Τραμπ ως πρόεδρος θα είναι διαφορετικός από τον υποψήφιο Τραμπ
Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δίνει συνέντευξη Τύπου στο Παλάτσο Κίτζι (Palazzo Chigi), την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016, στη Ρώμη REUTERS/Stefano Rellandini/File Photo

«Πιστεύω ότι ο Τραμπ πρόεδρος θα είναι διαφορετικός από τον Τραμπ υποψήφιο», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι (Matteo Renzi), σε συνέντευξή του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai Tre.

«Ο Τραμπ κατάφερε να ερμηνεύσει την αλλαγή με πιο ριζικό τρόπο από την Χίλαρι Κλίντον. Ο κόσμος επιλέγει την αλλαγή, αν και ορισμένες φορές, η αλλαγή αυτή προκαλεί έναν κάποιο φόβο», συμπλήρωσε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Θέλησε δε να υπογραμμίσει πως «ό,τι συμβαίνει στην Αμερική δεν μετατρέπεται, αυτόματα, σε νίκη της Μαρίν Λε Πεν στην Γαλλία ή του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία».

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ρέντσι επανέλαβε ότι «αν χρειασθεί, η Ιταλία θα θέσει βέτο στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ», αν και «δεν είναι κάτι που θέλει να το πράξει».

Κατέστησε, δε, σαφές, ότι «το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν μπορεί να αφορά την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων», όπως και ότι «χώρες σαν την Ουγγαρία δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τα κονδύλια με τα οποία η Ιταλία στηρίζει την Ένωση, για ιδεώδη που η Ρώμη δεν συμμερίζεται».

Σε ότι αφορά, τέλος, το ιταλικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για τις συνταγματικές αλλαγές, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε στο Rai Tre ότι «στόχος του είναι να απλουστεύσει την Ιταλία», διευκολύνοντας τις επενδύσεις και την έγκριση των νόμων.

Ο ιταλός πρωθυπουργός αρνήθηκε, για μια ακόμη φορά, να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το αν θα παραιτηθεί, σε περίπτωση που οι Ιταλοί, με την ψήφο τους, δεν εγκρίνουν τις συνταγματικές αλλαγές του δημοψηφίσματος.

Δήλωσε, πάντως, ότι «δεν είναι άνθρωπος ο οποίος έχει μάθει να επιπλέει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ