ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ελεύθερος αφέθηκε ο γάλλος δημοσιογράφος

Τουρκία: Ελεύθερος αφέθηκε ο γάλλος δημοσιογράφος

Ο γάλλος δημοσιογράφος που συνελήφθη την Παρασκευή από τις τουρκικές αρχές κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ στο Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αφέθηκε ελεύθερος σήμερα.

«Ο δημοσιογράφος μας Ολιβιέ Μπερτράν αφέθηκε ελεύθερος, βρίσκεται ήδη σε αεροπλάνο με κατεύθυνση το Παρίσι», επιβεβαίωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος Les Jours με μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Ολιβιέ Μπερτράν (Olivier Bertrand), δημοσιογράφος του Les Jours, συνελήφθη την Παρασκευή ενός βρισκόταν σε ρεπορτάζ στην επαρχία Γκαζιάντεπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, μια σύλληψη που χαρακτήρισε «απαράδεκτη» σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν Μαρκ Αιρώ (Jean-Marc Ayrault), ο οποίος «αξίωσε» την απελευθέρωσή του.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την «ικανοποίησή» του σήμερα για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου. «Η Γαλλία είναι προσηλωμένη στο σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο», επισήμανε σε ανακοίνωσή του με αφορμή και την κατάσταση του Τύπου στην Τουρκία.

Η σύλληψη του δημοσιογράφου πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις και την κινητοποίηση μέσων μαζικής ενημέρωσης και χρηστών του διαδικτύου στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Άπειρες ευχαριστίες σε εκείνες και εκείνους που μας στήριξαν και μας βοήθησαν», έγραψαν οι ιθύνοντες του ιστότοπου που εργαζόταν ο δημοσιογράφος στο Twitter.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ολιβιέ Μπερτράν συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση, καθώς δεν είχε αιτηθεί άδεια για το ρεπορτάζ από τις τουρκικές αρχές. Επιπλέον, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων παρουσίασε τον Γάλλο ως έναν δημοσιογράφο που γράφει άρθρα «υπέρ» προσώπων τα οποία θεωρούνται ύποπτα ότι ανήκουν στο δίκτυο του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν (Fethullah Gülen).

«Σε μια δημοκρατική χώρα, ο Ολιβιέ Μπερτράν έπρεπε να μπορεί να συνεχίσει το ρεπορτάζ του χωρίς να απελαθεί από μια κυβέρνηση που έχει να κρύψει πράγματα», επισήμανε με ανάρτησή του στο Twitter ο γενικός γραμματέας της ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, Κριστόφ Ντελουάρ (Christophe Deloire).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ