ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μείωση ποινής ζητά από τον Μπ. Ομπάμα η πληροφοριοδότης του WikiLeaks Τσέλσι Μάνινγκ

ΗΠΑ: Μείωση ποινής ζητά από τον Μπ. Ομπάμα η πληροφοριοδότης του WikiLeaks Τσέλσι Μάνινγκ
Wikipedia

Έκκληση προς τον Μπαράκ Ομπάμα να μειώσει την ποινή της πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, έκανε η πρώην πληροφοριοδότης του ιστότοπου WikiLeaks, Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία τον Αύγουστο του 2013 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 35 ετών.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η τρανσέξουαλ στρατιωτικός, η οποία διέρρευσε περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα, σε επιστολή της τονίζει πως δεν ζητά χάρη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ζητά απλά μια μείωση της ποινή της.

Η Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία μέχρι πρότινος ονομαζόταν Μπράντλεϊ, κρατείται σε στρατιωτική φυλακή και τονίζει:

«Η μόνη ελάφρυνση που ζητώ είναι να βγω από τη στρατιωτική φυλακή, αφού έχω περάσει έξι χρόνια στην απομόνωση», και υπογραμμίζει ότι ποτέ δεν είχε «την πρόθεση να πλήξει τα συμφέροντα των ΗΠΑ ή των μελών των ενόπλων δυνάμεων».

Τον Οκτώβριο η 28χρονη επιχείρησε να αυτοκτονήσει για δεύτερη φορά, μετά και την προσπάθεια να αφαιρέσει την ζωή της τον Ιούλιο.

Τον Σεπτέμβριο η Τσέλσι Μάνινγκ είχε ανακοινώσει ότι ξεκινά απεργία πείνας στη στρατιωτική φυλακή Φορτ Λέβενγουορθ όπου κρατείται, με αίτημα να λάβει την απαραίτητη φροντίδα για την αλλαγή φύλου στην οποία υποβάλλεται.

Το αίτημα της συνοδεύεται από επιστολές υποστήριξης. Μια από τον πρώην αναλυτή του αμερικανικού στρατού που αποκάλυψε απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου για τον πόλεμο στο Βιετνάμ το 1971, Ντάνιελ Έλσμπεργκ αλλά και από τον δημοσιογράφο Γκλεν Γκρίνγουολντ και τον πρώην επικεφαλής εισαγγελέα Μόρις Ντέιβις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ