ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Αναστασιάδης: Πρώτα τα κριτήρια για το εδαφικό μετά πολυμερής διάσκεψη

Ν. Αναστασιάδης: Πρώτα τα κριτήρια για το εδαφικό μετά πολυμερής διάσκεψη
EPA / ETIENNE LAURENT /φωτογραφία αρχείου

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε ετοιμότητα να βοηθήσει στις εν εξελίξει διεργασίες στο Κυπριακό. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε να μεταφερθούν για το θέμα αυτό, μηνύματα από αμερικανικής πλευράς προς την Άγκυρα.

Επίσης, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε επικοινωνία και με τον Μουσταφά Ακιντζί και, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, ο κ. Μπάιντεν τον ευχαρίστησε για επίδειξη θετικής στάσης.

"Πρώτα χάρτης και μετά πολυμερής διάσκεψη"

Στις πρώτες δηλώσεις, μετά την επιστροφή του το Σάββατο από τις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έκανε απόψε σαφή την θέση του ότι τα κριτήρια για το εδαφικό, θα πρέπει κατ’ ανάγκην να αντανακλώνται και στον χάρτη. Εφ’ όσον γίνει αυτό, «ενδέχεται να ορισθεί ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης σε χρόνο, που θα υποβοηθά στην περαιτέρω άμβλυνση των διαφορών ή και γιατί όχι σε οριστική κατάληξη», τόνισε.

Σε ερώτηση, γιατί δεν θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά θα συναντηθεί χωριστά με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι έκρινε ότι η κατ’ ιδίαν συνάντηση μπορεί να δώσει την ευχέρεια να ανταλλάξει καλύτερα απόψεις με τους αρχηγούς.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η πολιτική ηγεσία θα ενημερωθεί πλήρως», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ