ΚΟΣΜΟΣ

Υπερπανσέληνος: Το εντυπωσιακότερο φεγγάρι των τελευταίων επτά δεκαετιών

Υπερπανσέληνος: Το εντυπωσιακότερο φεγγάρι των τελευταίων επτά δεκαετιών
Η υπερπανσέληνος πάνω από τον Παρθενώνα, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 14 προς Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου

Όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στην υπερπανσέληνο

Το φεγγάρι απόψε φαίνεται μεγαλύτερο και φωτεινότερο από ό,τι συνήθως. Για την ακρίβεια, μεγαλύτερο από ότι έχει εμφανιστεί τα τελευταία 68 χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA.

Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, ο ίδιος ο δορυφόρος δεν αλλάζει μέγεθος, αλλά μεταβάλλεται η απόστασή του από εμάς. Το γεγονός ότι η Σελήνη θα πλησιάσει στη Γη περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μετά το 1948, θα την κάνει να φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη από ποτέ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Υπερπανσέληνος γενικά εμφανίζεται 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με τη μέση Πανσέληνο.

Η σούπερ-πανσέληνος θα φτάσει στο μέγιστό της στις 15:52 ώρα Ελλάδος στις 14 Νοεμβρίου. Στην πραγματικότητα και τα δύο συνεχόμενα βράδια της 13ης και της 14ης Νοεμβρίου, η Πανσέληνος θα είναι εντυπωσιακή.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Σύμφωνα με τη NASA, η επόμενη φορά που το φεγγάρι θα βρεθεί ανάλογα κοντά και θα φαίνεται τόσο μεγάλο και φωτεινό, θα είναι το Νοέμβριο του 2034. Θεαματική θα είναι και η επόμενη της 14ης Δεκεμβρίου, αν και όχι όπως η αποψινή.

Ο όρος υπέρ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη (όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ