ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Τραμπ να στείλει μηνύματα ενότητας

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Τραμπ να στείλει μηνύματα ενότητας
U.S. President Barack Obama particpates in a news conference at the White House in Washington, U.S., November 14, 2016. REUTERS/Jonathan Ernst

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα πως είναι σημαντικό για τον διάδοχο του στην προεδρία Ντόναλντ Τραμπ να στείλει μηνύματα ενότητας έπειτα από μια διχαστική προεκλογική εκστρατεία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ομπάμα αρνήθηκε να σχολιάσει την επιλογή του Τραμπ να διορίσει ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου τον Στιβ Μπάνον (Steve Bannon), έναν εκπρόσωπο της ακροδεξιάς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι δήλωσε στον Τραμπ κατά την συνάντηση τους στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη εβδομάδα ότι «εξαιτίας της σφοδρότητας της προεκλογικής εκστρατείας είναι πραγματικά σημαντικό να προσπαθήσει να στείλει μηνύματα ενότητας και να προσεγγίσει τις μειονοτικές ομάδες, τις γυναίκες και άλλους που εξέφραζαν ανησυχίες σχετικά με το πνεύμα που επικράτησε προεκλογικά».

«Δεν πιστεύω ότι είναι ιδεολόγος και εκτιμώ πως στο τέλος της μέρας είναι ρεαλιστής, γεγονός που μπορεί να του φανεί χρήσιμο από την στιγμή που έχει ικανούς ανθρώπους γύρω του. Είναι ξεκάθαρο ότι γνωρίζει προς τα πού βαδίζει», τόνισε ο Ομπάμα για τον εκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Αν έχω ανησυχίες; Φυσικά και έχω», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφορικά με την θητεία του Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. «Εκείνος και εγώ διαφέρουμε σε πάρα πολλά θέματα».

Αναφορικά με το Δημοκρατικό Κόμμα και την κατάσταση που επικρατεί εντός αυτου΄έπειτα από την εκλογική ήττα της Χίλαρι Κλίντον (Hillary Clinton), ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στους Δημοκρατικούς ότι χρειάζεται να εργαστούν στην εκλογική βάση, να προσεγγίσουν τους πολίτες σε όλη την χώρα.

Όπως ανακάλεσε, έπειτα από την ήττα του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζον Κέρι (John Kerry) στις προεδρικές εκλογές το 2004 από τον Ρεπουμπλικάνο Τζορτζ Γουόκερ Μπους (George W. Bush), δύο χρόνια έπειτα οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο και τέσσερα έπειτα ο ίδιος εκλέχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. «Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα, όχι όμως αυτόματα. Αλλάζουν με τον τρόπο που δουλεύουμε», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ